Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

Az Európai Számvevőszék (ECA) az európai védelmi ipari program megalapozottabb kialakítást szorgalmazza

Szerző: 2024. október 13.No Comments

  • A javasolt európai védelmi ipari program (EDIP) célja az Unió védelmi készültségének növelése és hadiiparának megerősítése
  • A Számvevőszék a védelmi politika stabilabb kialakítását, valamint a célkitűzések, a költségvetés és az ütemterv közötti jobb egyensúly megteremtését szorgalmazza
  • Pontosítani kell és meg kell erősíteni az elszámoltathatósági szabályokat

Az Európai Számvevőszék ma közzétett véleményében az európai védelmi ipari program (EDIP) megalapozottabb kialakítását, valamint a szakpolitikai célkitűzések, a javasolt költségvetés és az ütemterv közötti jobb egyensúly megteremtését szorgalmazza. A számvevők rámutatnak arra a kockázatra, hogy a kétéves időszakra javasolt 1,5 milliárd euró összegű kiadások nem feltétlenül vannak összhangban az Európai Unió védelmi ipari felkészültségének megerősítésére és az Ukrajna védelmét szolgáló ipari bázishoz való hozzájárulásra irányuló ambiciózus célkitűzésekkel.

Tekintettel arra, hogy újfent nagy intenzitásúvá vált a hadviselés az európai kontinensen, az Unió a védelem kérdését kiemelt helyre sorolta napirendjében. Az EDIP-javaslat szándéka szerint az első lépést jelenti az európai védelmi ipari stratégia végrehajtása terén. A cél egyrészt az európai védelmi technológiai és ipari bázis (EDTIB) megerősítése, különösen a védelmi termékek időben történő rendelkezésre állásának és ellátásának biztosítása érdekében, másrészt az ukrán védelmi kapacitás helyreállításának, újjáépítésének és korszerűsítésének elősegítése.

„A védelmi ipari készültség megerősítésére irányuló uniós jogalkotási javaslat megalapozottabb kialakítást igényel. Emellett meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a szakpolitikai célkitűzések, a javasolt költségvetés és az ütemterv között” – jelentette ki Marek Opioła, a véleményért felelős számvevőszéki tag.

A számvevők rámutatnak annak kockázatára, hogy a javasolt 1,5 milliárd euró összegű pénzügyi keretösszeg nem feltétlenül áll arányban a program ambícióival, és rámutatnak arra is, hogy a Bizottság nem értékelte, hogy milyen mértékű uniós költségvetési támogatásra lenne szükség a javasolt szakpolitikai eszközök végrehajtásához. A számvevők arra is figyelmeztetnek, hogy az uniós források esetleg számos olyan projekt között oszlanak meg, amelyek hatását uniós szinten nem feltétlenül lehet mérni. Ezért fontos lesz olyan mérföldköveket és célokat meghatározni, amelyek tükrözik a 2027 végéig reálisan várható eredményeket. Ezenkívül kiegészítő végrehajtási rendelkezésekre lehet szükség ahhoz, hogy szilárd alapot biztosítsanak az európai védelmi beruházási terv végrehajtásához és a források célzott elosztásához. Végezetül, az uniós költségvetési támogatás előnyeinek teljes körű kihasználása érdekében a Bizottságnak fontolóra kell vennie a jelenlegi európai védelmi ipari stratégia kiegészítését egy hosszú távú EDTIB finanszírozási stratégiával, a következő uniós többéves pénzügyi keret részeként.

A számvevők szorgalmazzák a program elszámoltathatósági szabályainak pontosítását és megerősítését, többek között a Számvevőszék ellenőrzési jogai tekintetében, amelyeket mindenképpen tiszteletben kell tartani. Ez a védelmi vonatkozású irányítási rendszerek összetettsége miatt fontos, különösen azokban az esetekben, amikor a programokat nem közvetlenül a Bizottság irányítja, vagy olyan területeken, ahol a végrehajtást az ukrán hatóságokra bízzák.

Az Ukrajna támogatását célzó eszköz számára, amely a javaslat részét képezi, nincs rögzített pénzügyi keretösszeg. A tagállamok megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyoni eszközök befektetéséből származó nyereséget Ukrajna támogatására fordítják. E bevételek bizonyos százalékát a jövőben az Ukrajna támogatását célzó eszköz rendelkezésére lehetne bocsátani. Ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy az ilyen finanszírozási forrás összege és időtartama nem kiszámítható.

A javaslat emellett a védelmi termékekkel való ellátás biztonságának biztosítása érdekében új feladatokat és jogokat ruház a Bizottságra. A számvevők hangsúlyozzák, hogy e mechanizmus eredményes működése végső soron attól függ, hogy a tagállamok hajlandóak-e az együttműködésre.

Háttér-információ

A Bizottság 2024. március 5-én tette közzé az európai védelmi ipari program és a védelmi termékek időben történő rendelkezésre állását és szállítását biztosító intézkedési keret létrehozásáról szóló rendeletre irányuló javaslatát. A javaslatról kötelező konzultálni a Számvevőszékkel. Emellett, a javaslat vizsgálata előtt Európai Unió Tanácsa kikérte a Számvevőszék véleményét. A Számvevőszék e véleményével járul hozzá a jogalkotási eljáráshoz. A vélemény pontosításokat javasol a bizottsági javaslat egyes olyan részeire vonatkozóan, amelyek hatással lehetnek az uniós forrásokkal való pénzgazdálkodásra.

A 2/2024. sz. vélemény jelenleg angol nyelven érhető el a Számvevőszék honlapján; a többi uniós nyelvi változatot hamarosan szintén közzétesszük.

Kapcsolódó hivatkozások

Forrás:
Európai védelmi ipari program: A Számvevőszék megalapozottabb kialakítást szorgalmaz; Európai Számvevőszék (ECA); 2024. október 3.