Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésgazdaságkörnyezetvédelemzöld átállás

Az EU Tanácsa következtetéseket fogadott el az elsivatagosodás, a talajdegradáció és az aszály elleni fellépés érdekében

Szerző: 2024. október 20.No Comments

„Az Európai Unió Tanácsa következtetéseket fogadott el, melyekben az elsivatagosodás, a talajdegradáció és az aszály által jelentett sürgető kihívásokkal foglalkozik. A következtetésekben hangsúlyozza, hogy rendkívül nagy szükség van koherens és integrált, az egész EU-ra kiterjedő megközelítésre a környezetgazdálkodás területén. A Tanács rávilágít arra, hogy egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak az aszályok, és egyre súlyosbodik az elsivatagosodás és a talajdegradáció világszerte és az EU-ban egyaránt.

A Tanács sürgeti az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be javaslatot az elsivatagosodás, a talajdegradáció és az aszály elleni küzdelemre irányuló átfogó, uniós szintű cselekvési tervre, amelynek célja az aszályokkal szembeni reziliencia kiépítése és a talajdegradáció-semlegesség 2030-ig történő megvalósítása.

Elismerve a környezeti kérdések összekapcsoltságát, a Tanács felkéri az EU-t és annak tagállamait, hogy külső tevékenységeik keretében fokozottan hívják fel a figyelmet a regeneratív földgazdálkodás és földpolitika fontosságára. Az elsivatagosodás, a talajdegradáció és az aszály elleni küzdelem területén folytatódó szerepvállalás és partnerségek nélkülözhetetlenek a fenntartható fejlődés előmozdításához, valamint a talajdegradációval kapcsolatos sokrétű kihívások kezeléséhez.

Koherens finanszírozás

Következtetéseiben a Tanács elismeri, hogy a koherens finanszírozási stratégiák fontos szerepet töltenek be a fenntartható földgazdálkodás és föld-helyreállítás támogatásában. A Tanács a meglévő finanszírozási eszközök felülvizsgálatára, valamint az alternatív magán- és vegyes finanszírozási források feltérképezésére szólít fel. Ezen eszközök és források igénybevételének célja különösen az elsivatagosodással, a talajdegradációval és az aszályokkal összefüggésben hozott intézkedések működőképessé tétele, valamint a természetalapú megoldások alkalmazásán alapuló ökoszisztéma-helyreállítási intézkedések végrehajtása.

A mezőgazdasági és az élelmiszerrendszerek átalakítása

A talajdegradáció-semlegesség 2030-ig történő elérése érdekében a Tanács a mezőgazdasági és az élelmiszerrendszerek átalakítását sürgeti a fenntarthatóság és az aszállyal szemben reziliencia megvalósítása, valamint éghajlattudatos gyakorlatok létrehozása céljával. Ezt az átalakítást azon 13 agroökológiai elv alapján kell végrehajtani, amelyeket a FAO élelmezésbiztonsággal és táplálkozással foglalkozó magas szintű szakértői munkacsoportja határozott meg.

A szinergiák és az együttműködés megerősítése

A Tanács újólag megerősíti elkötelezettségét amellett, hogy koherens és integrált módon kezelje az elsivatagosodás, a talajdegradáció és az aszály, a biológiai sokféleség csökkenése, a vízhiány és a környezetszennyezés által jelentett, egymással szorosan összefüggő kihívásokat. Figyelemmel arra, hogy a Biológiai Sokféleség Egyezmény Felei Konferenciájának 16. ülésszaka, az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) Felei Konferenciájának 29. ülésszaka és az UNCCD részes felei konferenciájának 16. ülésszaka párhuzamosan zajlik, egyedülálló lehetőség nyílik a három riói egyezmény felei közötti együttműködés megerősítésére. Ez az együttműködés elő fogja segíteni az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrendjének végrehajtását és az ehhez kapcsolódó fenntartható fejlődési céljainak elérését.

A Tanács erőteljesen hangsúlyozza, hogy minden szinten javítani kell a Biológiai Sokféleség Egyezmény, az UNFCCC és az UNCCD közötti együttműködést. A szinergiák fokozott kihasználására szólít fel, különösen a biológiai sokféleségre vonatkozó globális keret, a Párizsi Megállapodás és a talajdegradáció-semlegességre vonatkozó célmeghatározási program végrehajtása terén. Ez az együttműködés alapvető fontosságú olyan eredményes nemzeti stratégiák kidolgozásához és végrehajtásához, amelyek a biológiai sokféleség csökkenését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, valamint az elsivatagosodást, a talajdegradációt és az aszályt szinergikus módon kezelik.

Forrás:
Az elsivatagosodás elleni küzdelem az Európai Unióban: a Tanács fellépést sürget a fenntartható jövő érdekében; EU Tanácsa; 2024. október 14.