közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Lezárult a LEADER program átalakításáról szóló társadalmi vita

Szerző: 2010. december 14.No Comments

„„Csökkentjük a bürokráciát, lerövidítjük az ügyintézési időt, és valódi döntési lehetőséget adunk a helyiek kezébe” – foglalta össze V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a LEADER program átalakításának legfőbb pontjait.

A Minisztérium célja, hogy az európai uniós támogatások valóban a helyi igényeknek megfelelő használják fel. Ennek érdekében a pályázatok elsődleges bírálatát a Helyi Akciócsoportok (HACS-ok) döntéshozatali fórumára kívánja bízni.

A helyi közösségek a helyi stratégiákban fogalmazhatják meg a helyi fejlesztési igényeket, célokat, és azok elérési módjait. Az új pályázatok kiírása előtt a stratégiákat felülvizsgáljuk, hogy azok alapján a HACS-ok megfelelően tudják szétosztani a maradék és tartalék forrásokat .

A jövőben az akciócsoportok egyesületi formában működnek majd, melyekhez szabadon, korlátozás nélkül lehet csatlakozni. Így a LEADER források elosztásáról nem egy szűk társadalmi elit dönt, hanem beleszólhat bármely vidéki szereplő, aki a helyi fejlesztésekben érintett lehet. Jelenleg a HACS-ok mintegy 20 százaléka nonprofit kft. vagy zrt., ezek a formák pedig nem biztosították a LEADER nyitottságát.

A VM csökkenti a bürokráciát, rugalmasabbá és gyorsabbá teszi a pályázati ügyintézést. Ezt szolgálja majd pályázati nyomtatványok egyszerűsítése és az elektronikus ügyintézés bevezetése. Így akár a felére is csökkenhet a jelenleg 8-12 hónapos elbírálási idő.”

Forrás:
Gyorsabb ügyintézés és érdemi döntések helyben, Vidékfejlesztési Minisztérium, 2010. december 2.