Skip to main content
közigazgatási informatika

Lezárult az „Agrártámogatások kölcsönös megfeleltetési rendszere” EKOP projektum

Szerző: 2010. december 14.No Comments

„A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mint az Európai Unió Közös Agrárpolitikája keretében nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások akkreditált kifizető ügynöksége, évi mintegy 500 milliárd forint kifizetését bonyolítja le. A Magyarországon 2009 és 2013 között fokozatosan bevezetendő kölcsönös megfeleltetés rendszere alapvető változást hozott a kifizetésekhez kapcsolódó ellenőrzésekben.
A kölcsönös megfeleltetés (KM) lényege, hogy az MVH-nak már nem csak az egy-egy támogatáshoz szorosan kapcsolódó feltétel betartását kell ellenőriznie, hanem figyelembe kell vennie más társhatóságok által elvégzett ellenőrzésének eredményét is. Az MVH és a KM ellenőrzéseket elsődlegesen végrehajtó MgSzH (Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal) ezen feladat ellátását támogató informatikai rendszer kiépítésére kért és kapott az Elektronikus Kormányzat Operatív Program (EKOP) keretében 2,7 milliárd forint támogatást. A rendszer 2011. január 1-től alkalmas az összes, kölcsönös megfeleltetéssel kapcsolatos feladat elvégzésére.
Az új rendszer fő eleme a gazdálkodók hivatalokon átnyúló, egységes és közös nyilvántartása, valamint az ügyfelek ellenőrzését támogató szakrendszer. Az MgSzH informatikai infrastruktúrájának megújítását több mint 600 millió forinttal támogatta a projekt, és közel 200 millió forint jutott az MVH központi szervereinek cseréjére is.”

Forrás:
MVH EKOP záróesemény, Vidékfejlesztési Minisztérium, 2010. december 13.