Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kormányhivatalról, vezetői szemmel

Szerző: 2011. január 12.No Comments

„Beszélgetés dr. Szabó Sándorral, Nógrád megye kormánymegbízottjával.
– Miért érezte szükségét a kormány a kormányhivatalok létrehozásának, a szakigazgatási szervek ilyen szintű integrációjának?
– A ’90-es évektől az állami szervezésű közigazgatás háttérbe szorult. A terület megreformálására több ízben is felmerült az igény, de a törvénykezési gátak ez idáig határt szabtak a megvalósításnak. A kormány döntésének egyik sarkalatos pontja, hogy egy erős állami, megyei szintű közigazgatási középszintet hoztak létre. Úgy gondoljuk, hogy a munkavégzés – ha még most nem is látszik – funkcionális szerveinket egyesítve hatékonyabban, egyszerűbben és még átláthatóbban fog működni, mint eddig. A rendszer olcsóbb lesz az eddiginél s a polgárok is jobban járnak, hiszen egy helyen – egy hivatalban –, egyszerre több ügyet is el tudnak intézni.

– Országos viszonylatban a Nógrád Megyei Kormányhivatal a legkisebb. Hány ember dolgozik itt és várható-e létszámemelés?
– A különböző szakigazgatási szervek integrálásának köszönhetően jelenleg 523 munkatárssal – tipikusan kormánytisztviselővel – működik a kormányhivatal. Alapvető követelmény, hogy a meglévő munkaerővel oldjuk meg a feladatot, sőt még bizonyos létszámcsökkentési előírások (öt vagy tíz százalékos) is várhatóak, amelynek a magam részéről nem örülnék, de sajnos nincs kizárva.

– Az eltelt idő rövidségére való tekintettel mondhatni, gyerekcipőben jár még a kormányhivatal és a kormányablak is. Várhatóan mikorra válik minden tekintetben működőképessé a rendszer?
– Orbán Viktor miniszterelnöktől egy évet kaptunk a rendszer tökéletesítésére. Természetesen egy kezdet sem könnyű: a beintegrálódott szervek most ismerkednek egymással és az új követelményekkel. Véleményem szerint rövid időn belül áthidaljuk az újdonságból fakadó nehézségeket.”

Forrás:
Kormányhivatalról, vezetői szemmel, nport.hu, 2011. január 11.