Skip to main content
közigazgatás: magyar

dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkájáról

Szerző: 2011. február 5.No Comments

„Ma Magyarországon az államigazgatásnak egy jelentős mértékű átalakítása zajlik abban a reményben, hogy hatékonyabban és olcsóbban, az önkormányzatokat valamint az állampolgárokat jobban kiszolgálva működik majd az elkövetkezendő esztendőkben- fogalmazott a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője. Az állam területi szerve a kormányhivatal, amely megyénkben 14 szervezetből jött létre. dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a kormányhivatal az önkormányzatok szolgálatára szegődött, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a hivatal hatóságként is működik, a hatóság pedig nincs másnak alárendelve, mint a jogszabályoknak. Ha a polgármesterek és a jegyzők partnereink lesznek, a kormányhivatal nem a törvényességi felhívások garmadáját akarja zúdítani az önkormányzatokra, hanem a partnerség és a megbeszélés elvén kíván közelíteni ezekben az ügyekben- tette hozzá.

Fontos kérdés a Kormányablakok jövője- folytatta. A Kormányablak decentralizációja azt jelenti- ez ma még csak terv, nincs még erre vonatkozó törvényjavaslat sem- hogy ezt a fajta szolgáltatást ki tudjuk terjeszteni 2013-tól a térségközpontokba is. Ennek köszönhetően részben csökkenni fog a körzetközponti jegyző feladata, viszont az elképzelések szerint lesz egy olyan centrális kormányablak a térségközpontokban, ahol egyablakos- ügyintézési rendszerrel el lehet látni az állampolgári ügyeket.”

Forrás:
A Kormányhivatal vezetője szerint a közigazgatás rendszerváltása most van napirenden Magyarországon a területi közigazgatásban, Kálóczi Beáta, balaton.vehir.hu, 2011. február 3.