Skip to main content
távközlés

Messzebbre érhet a hazai infosztráda

Szerző: 2011. február 6.No Comments

„Merész álmot dédelgetett annak idején Baja Ferenc, a Gyurcsány-kabinet informatikáért felelős kormánybiztosa. A nagy ívű Nemzeti Digitális Közmű program keretében az ország összes városában és falvában kiépítették volna a szélessávú internet szolgáltatást lehetővé tévő optikai hálózatot. A két éve útjára indított, majd tavaly év elején kormányhatározatban meg is erősített terv szerint az elektronikus kormányzati gerinchálózat és az akadémiai hálózat bevonásával 2–3 éven belül országos rendszert alakítottak volna ki. Ez másodpercenként 6–10 megabit sebességű internetezést tett volna lehetővé.

Baja Ferenc akkor azzal érvelt a döntően uniós forrásokból megépítendő, a becslések szerint 100–150 milliárd forintos állami gigaberuházás mellett, hogy több mint 1200 olyan hazai település van, ahol semmilyen szélessávú szolgáltatás nem érhető el. Sőt, ugyanekkora nagyságrendű azon települések száma is, ahol csak egy szolgáltató van. A kezdeményezés nem titkoltan a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC gerinchálózati dominanciájának letörését is célozta. Az új hálózatot ugyanis a közigazgatási szervek mellett piaci alapon bármely szolgáltató igénybe vehette volna.
…Az elképzelés mellett széles iparági összefogás látszott körvonalazódni, bár a 100 milliárdos beruházás nagy valószínűséggel erősen torzította volna a versenyt a hazai távközlési szektorban. Az Orbán-kormány megalakulását követően azonban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hamar egyértelművé tette, ebben a formában nem valósul meg a beruházás. Ám hogy mi lesz helyette, arra csak most jött válasz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) közeli forrásból megtudtuk: a kormány az idén több mint 10 milliárd forintot fordít a szélessávú fejlesztések támogatására. Korábban sokan azt olvasták ki az uniós dokumentumokból, hogy az EU kizárólag az optikai hálózati fejlesztéseket preferálja. Ám azóta kiderült, nem ez a helyzet, ennél szabadabb értelmezésekre is van példa. Ezért végül a kiírandó pályázatoknál vegyes megoldásban gondolkoznak: a jelentkező vállalatok a szélessávú infrastruktúrafejlesztést a helyi adottságok figyelembe vételével valósíthatják meg. ”

Forrás:
Messzebbre érhet a hazai infosztráda, Bitport (eredetileg Figyelő), 2011. február 5.