jogközigazgatás: magyar

A jogállam nem piramis, toldozni-foldozni kell

Szerző: 2011. március 9.No Comments

„A közigazgatás feladata a cselekvés. A jogállamban ezt a jogrend szabályozza – idézte Magyary Zoltán, a közigazgatás és a pénzügyi jog múlt századi professzorának szavait Kövér László, amikor a tudós két ismét kiadott művét méltatta kedden a Parlamentben. Az Országgyűlés elnöke időszerűnek ítélte Magyary műveinek újbóli megjelentetését most, amikor a közigazgatás megújítása napirenden szerepel.

A jogállam nem olyan, mint az egyiptomi piramisok, amelyet alkotóik az örökkévalóságnak építettek. A jogállam olyan épület, amelyet naponta toldozni-foldozni kell. Visszarakni a cserepeket, kijavítani a falakat, a gerendákat, hogy ne rágja ki a szú – fogalmazott a könyvek bemutatóján az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta, hogy a közigazgatás az elmúlt 20 évben mélyrepülésben volt, aminek az egyik jellemzőjeként minősítette a bürokrácia öncélúvá válását. Ez szerinte lehetetlenné teszi az állam küldetésének betöltését, az emberek szolgálatát. Éppen ezért a politikus nagyon időszerűnek ítélte Magyary Zoltán közigazgatással kapcsolatos gondolatait. Most a tudós két művét – az egyiket hasonmás kiadásban – adták ki újra.

A magyar állam költségvetési joga című 1923-ban, A közigazgatás és az emberek: ténymegállapító tanulmány a tatai járási közigazgatásról pedig 1939-ben jelent meg először.”

Forrás:
A jogállam nem piramis, toldozni-foldozni kell, Magyar Nemzet, 2011. március 8.
Lásd még:
Magyary Zoltán és Kiss István: A Közigazgatás és az emberek
Magyary Zoltán: A magyar állam költségvetési joga, Közigazgatási jogi tanulmány