közigazgatás: magyar

Egyeztetnek az új önkormányzati törvényről

Szerző: 2011. március 20.No Comments

„Egy évet szán a kormány arra, hogy egyeztethessen az önkormányzati rendszer átalakításának módjáról. A közigazgatási középszintet közel húsz éve, egy annak idején ideiglenesnek szánt törvény szabályozza, átalakításához kétharmados parlamenti többség szükséges.

Nem hivatalosan, de már megkezdődött az önkormányzati törvény módosításáról szóló egyeztetés, az érintettek nemrég a Magyar Önkormányzatok Szövetségének meghívására, Gödöllőn tartottak konferenciát.

Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő bizottság fideszes alelnöke elmondta, az új alkotmány az önkormányzati rendszer kereteit határozza majd meg, azaz rögzíti, hogy a településeknek joga van vagy társulás formájában vagy önállóan önkormányzatot működtetni, amelyek fölött a kormányhivatalok gyakorolják a felügyeletet, valamint meghatározza, hogy az utóbbiak beleegyezésével az előbbiek kötelezettségeket is vállalhatnak.

Az állami és önkormányzati feladatok megosztását és a finanszírozását ezután – egyéb törvényekkel együtt – az új önkormányzati törvény határozza majd meg. Gulyás Gergely szerint az új törvény egyik legfontosabb feladata, egy egységes mérce megteremtése, amelyet minden érintett elfogad majd. Így egyetértenek vele azok a települések, városok is, amelyek mostani kivételezett helyzetüket – a változásokat követően – esetleg elveszítik, míg más települések jobb helyzetbe kerülnek majd.

A közigazgatási felső szint átalakítása már megtörtént, a járásokat 2013 elejétől vezeti be a kormány. Az önkormányzati törvény módosítását pedig ez év végére zárja le a kabinet.

Rétvári Bence elmondta, a járás az államhatalom polgárokhoz legközelebb eső szintje lesz majd, ez és a megyei kormányhivatalok egyfajta törvényességi ellenőrzését – de nem irányítását – biztosítják az önkormányzatoknak.

A vármegyei és járási kormányhivatal pedig a kormány különböző programjait hivatott végrehajtani. Így például nagy egészségügyi szűrőprogramok, nagy beruházások támogatása, vagy közmunkaprogramok, kormányprogramok gyakorlatban történő vizsgálata lehet a feladata. Az államtitkár hozzátette, ez a rendszer azt a jelenlegi rossz gyakorlatot szeretné kiküszöbölni, amelyben eddig az állami akarat, a stratégiai programok nem jutottak el az egyes településen élő emberekhez.”

Forrás:
Egyeztetnek az új önkormányzati törvényről, Hirado.hu, 2011. március 20.