Skip to main content
gazdaságinformatika

Űrkorszaki, szuperbiztos adatközpont

Szerző: 2011. március 24.No Comments

„Baracska – Magyarországon építi meg iker adatközpontját a belga KBC csoport. A K&H bank tulajdonosaként is ismert pénzügyi óriás az egyik szuperbiztos épületet Törökbálinton, a másikat Baracskán helyezi üzembe.

Fura, szinte űrkorszaki épületet láthat a régi hetes út és az M7-es között az, aki Baracska és Fehérvár között autózik. A futurisztikus építmény a ma ismert legkorszerűbb technológiával készül, s itt lesz a belga KBC legnagyobb regionális adatközpontja.

A beruházás évente mintegy 10 millió euró összegű rendszeres megtakarítást eredményez, és magasabb minőségi szintre emeli a KBC közép-európai számítástechnikai infrastruktúráját. Ezenfelül lehetővé teszi a KBC számára a szabályozói előírások, például a működési kockázat megfelelő kezelésének teljesítését, valamint a felügyeleti szervek követelményeinek való megfelelést több területen is, beleértve az üzemfolytonosság helyreállításának tervezését – közölte a cég.

A KBC a hosszú távú beruházásra vonatkozó döntését 100 millió euró értékben több évre elosztva még 2007 végén hozta meg – derül ki a cégcsoport januári közleményéből. A Budapest környéki helyszín kiválasztását a különféle országokban meglévő különböző lehetőségek alapos tanulmányozása előzte meg. A rendelkezésre állás, a biztonsági jellemzők és az önálló üzemképesség maximalizálása érdekében a KBC úgy döntött, hogy két független, de teljesen azonos központot épít egymástól 20 kilométerre, Törökbálinton és Baracskán… a központ kialakítása megfelel a szigorú környezetvédelmi és fenntarthatósági előírásoknak – különösképpen az energia-fogyasztásra vonatkozó kikötéseknek -, ami a piaci szegmens egyik leginkább energiahatékony adatközpontjává teszi. Az adatközpont négy 500 négyzetméteres modulból áll, amelyből kettő csak a működést szolgálja, de szükség esetén minden központ plusz két modullal bővíthető. A rendszer hűtése során maximálisan kihasználják a kompresszor nélküli, úgynevezett szabadhűtéses megoldást, amellyel 40 százalék energia takarítható meg. A rendszer a belső léghőmérsékletet folyamatosan 24 fokon tartja, 50 százalékos relatív páratartalom mellett. A két adatközpontot 37 kilométeres üvegszálas adatkábel köti össze. Az első ütemében beépítendő szünetmentes berendezéseink összteljesítménye 6MVA, ami a teljes kiépítés során 20-ra bővül Magyarországon ilyen nagy rendszer talán soha nem épült.”

Forrás:
Űrkorszaki, szuperbiztos adatközpont Baracska és Fehérvár között!, Klecska Ernő, Fejér Megyei Hírlap, 2011. március 2.