Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az őszi lehet az utolsó népszámlálás

Szerző: 2011. április 3.No Comments

„Elkészültek a Központi Statisztikai Hivatal szakemberei az októberi népszámlálás végleges kérdőívével, amit idén először az interneten is ki lehet majd tölteni. Az összeírás 15 milliárdba kerül. Lehet, hogy az idei lesz az utolsó hagyományos népszámlálás. Egyre több országban honosodik meg ugyanis az a módszer, mely a hivatalos állami adatbázisokat kapcsolja össze és használja az információk kinyerésére.

Küldje be online

Október 1-ig mindenki kézhez kapja a népszámlálási nyomtatványokat. Október első két hetében az interneten is beküldhető lesz az egyedül kitöltött kérdőív, de a hagyományos kérdőíveket is kitöltheti saját maga a válaszadó. Később az életvitelszerűen Magyarországon élők már csak a kérdezőbiztosnak adott válaszokkal tehetnek eleget a válaszadási kötelezettségüknek.

A KSH nagy hangsúlyt fektet majd az internetes önkitöltésre. A tájékoztatási főosztály vezetője, Szabó István szerint az őszi próbanépszámlálás adatai alapján arra számítanak, hogy a megkérdezettek 10-30 százaléka az online kitöltést választja.

Erre a népszámlálás hamarosan induló külön weboldalán lesz lehetőség. Ettől függetlenül 2011-ben a KSH saját weboldala is teljesen megújul.

Ez lehet az utolsó

Szabó István lehetségesnek tartja, hogy az idei lesz az utolsó hagyományos népszámlálás. Egyre több országban honosodik meg ugyanis az a módszer, mely a hivatalos állami adatbázisokat kapcsolja össze (statisztikai célra) és használja az információk kinyerésére.

Ehhez azonban komoly jogszabályváltozásokra van szükség. A népességnyilvántartás, az oktatási és foglalkoztatási nyilvántartások jelenleg nem használhatók ilyen célra. A másik gond az, hogy alkalmatlanok is: nem közhitelesek és nagyon pontatlanok.

Emellett azt is biztosítani kell, hogy a névhez kötött adatok statisztikai célra kizárólag anonimizált formában legyenek felhasználhatók. Mivel a szenzitív adatokhoz nem lehet adatbázisból hozzájutni, ha azokra az állam a jövőben is kíváncsi lesz, vegyes rendszert kell majd kialakítani.”

Forrás:
Az őszi lehet az utolsó népszámlálás, Index.hu, 2011. április 1.