Skip to main content
közigazgatás: magyar

Civilek együttműködésre köteleznék a kormányt

Szerző: 2011. április 5.augusztus 11th, 2011No Comments

„Civil szervezetek javasolják, hogy a készülő alkotmányban jobban garantálják a jövő nemzedékek érdekeiért felelős biztos munkájának feltételeit. Azt is kérik, hogy az alkotmány kötelezze a kormányt együttműködésre a társadalommal.

Az elmúlt hetekben több mint 100 zöld civil szervezet csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amely javaslatokat fogalmazott meg az új alkotmánnyal kapcsolatban. A civilek hétfőn levelet írtak az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának, amelyben felhívták a figyelmet több javaslatuk fontosságára. A szervezetek szerint lényeges, hogy az alkotmány megfelelő függetlenséget garantáljon a jövő nemzedékek ombudsmanjának, aki az alapvető jogok biztosa helyetteseként fog működni. Azt kérik, hogy a helyetteseket is az Országgyűlés válassza, és biztosítsák szervezeti függetlenségüket.

A civil szervezetek javasolják, hogy az új alaptörvény kötelezze a társadalmi egyeztetésre a kormányt és az önkormányzatokat. A kötelezettséget a jelenlegi alkotmány is tartalmazza, ezért súlyos visszalépésnek tartanák a kérdés mellőzését. Közösségek, civil szervezetek bevonása nélkül nem biztosítható a társadalmi részvétel sem a helyi, sem az országos ügyekben – állítja Gerencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány igazgatója.”

Forrás:
Civilek együttműködésre köteleznék a kormányt, HVG.hu, 2011. április 4.