Skip to main content
közigazgatás: magyar

Átalakul az ellátórendszer: a családsegítőt meg lehet majd vásárolni

Szerző: 2011. április 25.No Comments

„A jelenlegi intézményközpontú helyett szolgáltatási alapú szociális ellátórendszert hoz létre a kormány 2013-ra; a járási szintű ellátás a kormányhivatalokhoz fog kapcsolódni – mondta Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

A jelenlegi normatív alapú finanszírozást a kormányhivatalokon keresztül megvásárolható szociális „szolgáltatáscsomagok” váltják fel – ismertette a tervezetet Halász János. Hozzátette, hogy az idén ősszel ennek megteremtik a törvényi kereteit, és 2013-tól, a járások létrejöttével működik majd az új rendszer.

„Ez egy szemléletváltozást jelent, nem azt, hogy nem lesznek intézmények. A meglévő intézményrendszer továbbra is fontos támasza lesz az ellátásnak, de sok kistelepülésen, ahol például családsegítő szolgáltatás nincs megoldva, nem kell intézményt létrehozni erre, hanem az ellátást meg lehet majd vásárolni. A szolgáltatók a kormányhivatallal lesznek megállapodásban, így rajtuk keresztül lehet majd elérni őket” – magyarázta az államtitkár.

Nyitrai Imre, a minisztérium helyettes államtitkára az MTI kérdésére ismertette: a magyar szociálpolitika új alapjait három törvénnyel teremtik meg. Az új szolgáltatási törvényben egységesen, átláthatóan jelennek majd meg a szolgáltatások, a jelenlegi gyermekvédelmi törvény több elemmel is ki fog egészülni, továbbá a segélyek és támogatások új rendszeréről is jogszabály fog készülni. ”

Forrás:
Átalakul az ellátórendszer: a családsegítőt meg lehet majd vásárolni, HVG.hu, 2011. április 20.