Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics Tibor: Nem a régiós, hanem a megyei szintű átszervezés útját járják

Szerző: 2011. április 28.május 1st, 2011No Comments

„A tárcavezető és miniszterelnök-helyettes a megyei kormányhivatal közel 700 munkatársának állománygyűlésén vett részt az Ady moziban. A közigazgatás átalakításáról elmondta, hogy az előző kormánnyal szemben nem a régiós, hanem a megyei szintű átszervezés útját járják. Nemcsak az számít ugyanis, hogy hányan dolgoznak az államigazgatásban és hány intézmény működik, hanem a társadalmi költségeket kell mérni: ha a polgároknak többet kell utazniuk, ráadásul szabadságot kivenniük az ügyintézéséhez, akkor a régiós rendszer drágább a megyeinél. A megyei kormányhivatalok létrehozásáról úgy vélte: már látszik ennek az előnye.

– Hogy a legutóbbi eseményekre utaljak, Gyöngyöspatán az ottani kormánymegbízott komoly közvetítői feladatot lát el, és a szakigazgatási szervek dolgozói nagyban hozzájárulnak, hogy a pánikhangulatot eloszlassák – mondott egy példát, hozzátéve: az államnak elérhetőnek kell lennie.

A közigazgatási reform következő lépése 2013-ban a járások kialakítása lesz. Ezek a mai kistérségekhez hasonló területű egységek lesznek. Feladataikról még folyik az egyeztetés. Navracsics Tibor közölte, a közeljövőben bemutatják a Magyary Zoltán programot, amely kiszámíthatóvá és stabillá teszi az államigazgatásban dolgozók életpályáját. Kereseti, teljesítményértékelési és hatásköri szempontból is országosan egységes struktúra kialakítását tervezik. Rigó Csaba megyei kormánymegbízott a zalai kormányhivatal eredményeiről beszélt, kiemelve, hogy a két kormányablak eddig 5360 ügyfelet fogadott.
Navracsics Tibor az állománygyűlés után felkereste az egerszegi kormányablakot.”

Forrás:
Navracsics Tibor nem a régiós, hanem a megyei szintű átszervezés útját járják, Szabó Judit, Zalai Hírlap, 2011. április 28.