Skip to main content
jog

A francia kalózkodás elleni törvény egy éve – vélemények pro és kontra

Szerző: 2011. május 19.No Comments

„Pozitívumként értékelik a franciák egy friss felmérés szerint az ún. fokozatos válasz rendszerét elindító kalózkodás elleni törvényt. A jogszabályt végrehajtó szervezet által készített tanulmány azt mutatja, legális szolgáltatások igénybevételére ösztönöz az intézkedés.

A francia kulturális miniszter, Frédéric Mitterrand által bemutatott felmérés eredményei szerint már érezhető a 2010-ben hatályba lépett kalózkodás elleni törvény pozitív hozadéka. A HADOPI törvényként ismert jogszabály az ún. fokozatos válasz rendszerét vezette be Franciaországban, amely előírja, hogy figyelmeztetésben kell részesíteni a jogsértő internetezőket, akik magatartása, többszöri eredménytelen figyelmeztetés esetén, bírói jóváhagyás mellett akár az internetkapcsolatuk határozott idejű felfüggesztésével is szankcionálható.

A Billboard.biz beszámolója szerint a törvény végrehajtó szerveként létrehozott HADOPI ügynökség 1500 válaszadót kérdezett meg a jogszabály eredményességéről. A reprezentatív felmérés eredményei szerint a franciák 50 százaléka minősíti pozitív kezdeményezésnek a törvényt. Ugyanennyien állították, hogy az intézkedés motivációt jelent arra, hogy a szórakoztató és egyéb tartalmak keresése során inkább a legális hozzáférést biztosító szolgáltatásokat válasszák. Az adatok szerint azon megkérdezettek 72 százaléka, akik maguk kaptak figyelmeztetést, vagy van olyan ismerősük, akit a hatóságok a kalózkodásra figyelmeztetettek, állította, hogy jelentősen csökkentette illegális letöltéseinek számát. ”

„Európában először, hosszadalmas parlamenti és bírósági eljárások után, Franciaországban vezették be a „három dobásod van” néven emlegetett szabályozást, ami az online jogsértések elkövetőit különös szigorral bünteti. A leginkább az illegálisan letöltött tartalmakért büntető HADOPI nevű törvénycsomag bevezetése után ellentmondó hírek érkeztek annak hatékonyságáról: akadt olyan hír, ami a totális hatástalanságról számolt be, de sok olyan is, ami az intézkedések pozitív eredményeiről írt.

Most azonban olyan eset történt, amelytől már a kezdetektől óvtak az ellenzők. Az ellenőrzési eljárást a francia kormány kénytelen volt kiadni egy magáncégnek (TMG), ez a vállalkozás volt arra hivatott, hogy listázza azokat a címeket, ahol a szerzői jog megsértését tapasztalják. A TMG kínos bakit volt kénytelen elismerni: rendszerét feltörték, így a biztonsági kockázatok miatt (érzékeny személyes adatok szivárogtak ki) a kormányzat a vizsgálat idejére felfüggesztette a TMG felvásárlására indított projektjét.”

Forrás:
Franciaország elégedett kalózkodás elleni törvényével, SG.hu, 2011. május 18.
Becsődölt a francia kalózellenes törvény, Index.hu/IT café, 2011. május 19.