Skip to main content
gazdaságinformatika

Kiokosítja tárgyainkat a magyar innováció

Szerző: 2011. május 19.No Comments

„Minden hétköznapi használati tárgyat ki lehet okosítani. Az Innovációs Techshow-n járva láttunka játékos teljesítményét kiértékelő focikaput, a használóját felismerő okos konnektort és olcsó webkamerára épülő tanulmányi rendszert is.

Ha a magyar innovációról van szó, többnyire csak a Rubik-kockát, a porlasztót, vagy a Charles Simonyi által megírt, és azóta alapvető irodai munkaeszközzé vált Office-csomagot szoktuk emlegetni. Pedig a fejlesztés nem állt meg, idén is megmérkőztek a legújabb ötletek és a világhódító útjukra kész magyar termékek.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter által szervezett Innovációs Techshow-n a legjobb magyar találmányok, a gyártósorra kerülésre váró működő prototípusok, és az alig egy-két hónapos ötletek egymás mellett mutatkoztak be. A vegyes mezőnyben akadt a belvárosi kocsmák zenei kínálatát javító webes szolgáltatás, intelligens focikapu, a netes élet reformálásáról álmodó enciklopédia és robotrepülőgép is.

Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár adta át az esemény legjobbjának választott termékének, az iskolai fizikaórákat újra izgalmassá tevő Webcam Laboratorynak a Techshow első díját. Az államtitkár a rendezvényen elmondta, hogy az állam is kitörési pontként azonosította az innovációt az Új Széchenyi-tervben.

A győztes fejlesztésnek nem ez az első díja, az egyszerű webkamerából is sokoldalú oktatóeszközt varázsoló program tavaly a StartUP konferencia fődíját is megszerezte.

A magyar Remagine Technologies a forrásnál próbált meg valamit kezdeni az elszivárgó energiával. A cég által kifejlesztett, rádiós modullal felszerelt konnektort meg lehet tanítani a különböző eszközök felismerésére – tudja, hogy laptopot vagy olvasólámpát dugtunk-e rá – sőt azt is megmondja, milyen üzemmódban van a készülék. Ezzel a tudással felfegyverkezve az épp inaktív eszközöktől el lehet venni az áramot, például este egyszerre „húzhatja ki” a rendszer üzemeltetője az összes monitort.

Sebességet, beérkezési szöget és találati helyet is ki tud jelezni az Ental Kft. által kifejlesztett intelligens kapu. A kézilabda- és fociverzióban is létező eszközt edzésekre szánja a kifejlesztője.

A háromfős Endrődi Aircraft által fejlesztett Stratobox nevű rendszer sokkal okosabb, mint a ma használt meteorológiai ballonok. A gáz kieresztésével és a ballaszt lassú kieresztésével képes korrigálni a magasságát, napelemeinek köszönhetően pedig akár egy hétig is gyűjtheti az adatokat 35 kilométeres magasságban lebegve. A parancsokat műholdas telefonon érkező SMS-ként kapja a készülék, és az adatokat is így juttatja vissza a földre.”

„A rendezvényen bemutatott 21 innovációt több mint 80 pályázatból választották ki. A felvonultatott megoldások jellemzően webes alkalmazások, hardfejlesztések és mobilalkalmazások, amelyek elsősorban az egészségügy, a zöld gazdaság és a kreatív gazdaság különböző területeit célozzák.
Az MMKlaszter ma több mint 70 tagot számlál, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint egyetemi partnereket. A klaszterben jelenleg közel 30 innovációs projekt megvalósítása folyik, közel 8 milliárd forint értékben.”

Forrás:
Kiokosítja tárgyainkat a magyar innováció, Szedlák Ádám, [origo], 2011. május 19.
Találmányok egy kupacban, Mallász Judit, Computerworld, 2011. május 19.