Skip to main content
gazdaságinformatikatechnika

Digitális fabrikálás már Budapesten is

Szerző: 2011. május 20.No Comments

„Közösségi buherálásra invitálja az embereket az első kelet-európai FabLab, ahol a legegyszerűbb vésőtől a drága prototípusgyártó 3D nyomtatóig mindenféle szerszám megtalálható.

Most már Budapesten is van egy olyan digitális műhely, ahol az utcáról betévedt ember a legmodernebb eszközökkel buherálhatja össze az általa megálmodott tárgyakat. Ami egy különleges anyagokból készült iPhone 4 védőtoktól a vicces és haszontalan robotokig bármi lehet. Ez a hely a Holló utcában megnyílt FabLab.

A digitális fabrikálással foglalkozó FabLab ötlete az Egyesült Államokból ered, és ma már világszerte több tucat másolata van. Mindenhol ugyanazok az alapelvek érvényesülnek. A műhelybe bárki betérhet, és az ott dolgozók együtt próbálnak választ adni a felmerülő kérdésekre. Mindenki a saját szaktudását, ötletét adja be a közösbe. Csak fegyvert tilos gyártani.

Ide úgy jöhetnek be az utcáról az emberek, hogy csak az ötletet kell magukkal hozniuk, mert minden anyag megtálalható lesz, ami a megvalósításhoz szükséges – mondta Kurucz Tamás, az egyik alapító tag.

Ez egy profitorientált vállalkozás, megpróbálják nullszaldósra kihozni. Az egyik fő bevételük a tagdíj, a diákok heti ötezer, a magánemberek heti hatezer forintért, a cégek tizenötezerért használhatják a műhely eszközeit. Juhász Márton András alapító szerint a munkaköltség így is sokkal alacsonyabb, mint ha egy céget bíznánk meg a feladatokkal.”

Forrás:
Hekkernindzsák költöznek a Holló utcába, Tóth Balázs, Index.hu, 2011. május 19.
FabLab: csak a kezedet ne vágd le!, Demeter Péter, FN.hu, 2011. május 19.