Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nem terhelhetők tovább a települések a MÖSZ szerint

Szerző: 2011. május 29.No Comments

„Az önkormányzati rendszerrel kapcsolatos változások ne érintsék hátrányosan a kistelepüléseket, a megyéket és a kerületeket – kéri a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) az új önkormányzati törvény tervezete kapcsán. A főváros és a kerületek viszonylatában a MÖSZ továbbra is a kétszintű közigazgatás híve.

A MÖSZ szerdai elnökségi ülése után kiadott közlemény szerint az alapfokú oktatás maradjon továbbra is önkormányzati feladat, de annak biztonságos működéséhez a jelenleginél nagyobb állami szerepvállalás szükséges. A szervezet szerint az iparűzési és más helyi adóknak önkormányzati hatáskörben kell maradniuk, ugyanis az önálló bevételek elvételével működési forrásaiktól és a fejlesztési hitelek törlesztésének lehetőségétől fosztják meg a településeket. A koncepcióban javasolt további új helyi adók kivetésére a szövetség szerint jelenleg nincs fizetőképesség, az adónövelés a fekete gazdaság erősödését és a korrupciós helyzet romlását eredményezi.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia az erős önkormányzatokra épít, ami ellentétben áll az új önkormányzati törvény vitaanyagának központosítási törekvéseivel – áll a közleményben. A MÖSZ szerint az önkormányzati törvény koncepcióját a vidékfejlesztési stratégiához kellene igazítani. Az elnökség fontosnak tartja azt is, hogy a koncepció egy konkrét, számokon alapuló hatástanulmánnyal egészüljön ki, amelyből kiderül, a tervezett változásoknak milyen költségvonzata van, és mitől lesz olcsóbb az új rendszer.”

Forrás:
Nem terhelhetők tovább a települések a MÖSZ szerint, Borsod Online/Független Hírügynökség, 2011. május 25.