Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatikatávközlés

A kormány a digitális írástudás erősödését szeretné elérni

Szerző: 2011. június 2.No Comments

„Mind az egyén, mind a vállalkozások versenyképessége szempontjából hangsúlyos szerepe van az infokommunikációnak, ezért az állam olyan konstrukciókat alakított ki, amelyek az alapszintű digitális írástudáshoz szükséges kompetenciák megszerzését segítik – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán Budapesten Az információs társadalom parlamentje című konferencián.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, míg az információs technológia fejlődése megállíthatatlan, addig a társadalom fogékonysága az új megoldásokra egyelőre igen alacsony, annak ellenére is, hogy például minden harmadik meghirdetett állás feltételez digitális készségeket. Az Új Széchenyi-terv révén vállalkozásfejlesztési pályázatokkal ösztönzik a magyar gazdaság gerincét jelentő kis- és közepes vállalkozásokat arra, hogy saját versenyképességüket munkafolyamataik és informatikai eszközeik korszerűsítésével növeljék.

A kormány felismerte, hogy az információs technológiák fejlesztése egyszerre támogatja az információs társadalom megteremtéséhez szükséges infrastruktúrát, a társadalmi fejlődést, és erősíti a szociális kohéziót. Erre az árfogó szemléletmódra példa Fellegi Tamás szerint a Digitális megújulás cselekvési terv, amely 4 akciótervet és 83 konkrét intézkedést tartalmaz, amelyek mind a gazdaság talpra állítását, a versenyképesség növelését és a polgárok digitális írástudásának erősítését szolgálják.

A kijelölt intézkedések többsége a jelenlegi kormányzati ciklus végéig megvalósítható lesz. A cselekvési terv fontos része, hogy konszolidálták a kormányzati informatikát, amely korábban nem működött hatékonyan. Ezek a lépések eddig csaknem 15 milliárd forint megtakarítást eredményeztek a szolgáltatási minőség csökkenése nélkül – hangsúlyozta Fellegi Tamás.

Beszélt arról is, hogy a beruházásokra és a fejlesztésekre való ösztönzés jegyében hirdették meg a Gazdaságfejlesztési operatív programon belül azt az összesen 12 milliárd forintos pályázatot, amelynek megvalósítása révén 600 ezer állampolgárhoz, 15 ezer vállalkozáshoz és kétezer közintézményhez jut el a szélessávú internet. A kormány elkészített egy szélessáv-fejlesztési koncepciót is, amely számba veszi a piaci fejlesztések ösztönzéséhez szükséges közpolitikai, piacszabályozási és fejlesztéspolitikai eszközöket, és elősegíti a lemaradó területek felzárkózását – ismertette Fellegi Tamás.”

Forrás:
A kormány a digitális írástudás erősödését szeretné elérni, Magyar Nemzet, 2011. június 1.