Skip to main content
közigazgatás: magyar

A Magyary-életmű erős és tartós

Szerző: 2011. június 10.június 12th, 2011No Comments

„Június 14-én mutatja be Navracsics Tibor a Magyary Zoltán nevét viselő közigazgatás fejlesztési programot – hangsúlyozta Kis Norbert miniszteri biztos, az NKI főigazgatója beszédében az Eötvös Loránd Tudományegyetem által szervezett közigazgatás-tudományi konferencián.

80 éve alapította meg Magyary Zoltán professzor a budapesti jogi karon, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődjében, a Magyar Közigazgatás-tudományi Intézetet (MKI), a Nemzeti Közigazgatási Intézet (NKI) jogelődjét.

Ebből az alkalomból az ELTE jogi kara tudományos konferenciát és kiállítást szervezett „A közigazgatás tudományos vizsgálata egykor és ma” címmel, amelyen Magyary Zoltán munkássága előtt tisztelegnek. A konferencia fővédnöki tisztét Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Kilényi Géza az MTA Közigazgatás-tudományi Szakbizottságának elnöke tölti be.

Az esemény megnyitóján Kis Norbert elmondta: a Magyar Közigazgatás-tudományi Intézet jelképezi a pragmatizmus és a tudományos munka egyfajta hasznos elegyét, amely a kormányzati stratégiákat kívülről kívánja alakítani. Hozzátette: az intézet sikerében nagy szerepe volt Magyary Zoltán zsenialitásának, aki az összetett igazgatási, közpolitikai kérdéseket érthető módon tudta megfogalmazni, világos javaslatokká transzformálni.

A professzor, akinek gondolatai időtállóak, az elméletet gyakorlatibbá, a gyakorlatot tudományosabbá kívánta tenni, az állami élet megújításának, racionalizálásának irányában kutatott – mutatott rá Kis Norbert. Elmondta: ezért nem lehet nála méltóbb személy arra, hogy a magyar állam közigazgatás fejlesztési stratégiájának névadója legyen.

A közigazgatás fejlesztési programot – amelynek alapeszméje a jó állam, amely nem létezik jó közigazgatás nélkül – jövő héten mutatja be Navracsics Tibor – emelte ki a miniszteri biztos. Rámutatott: a Kormány azért támasztotta fel a Nemzeti Közigazgatási Intézetet, hogy az szakértői hátteret biztoson ezen közigazgatás-fejlesztési munkához.”

Forrás:
A Magyary életmű erős és tartós, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2011. június 9.