Skip to main content
informatikaművelődés

Új tudományos és közművelődési központ épül

Szerző: 2011. július 14.No Comments

„A Szegeden folyó természettudományos és informatikai kutatásokat bemutató és népszerűsítő új közművelődési intézmény épül 2012 őszére mintegy kétmilliárd forintból a csongrádi megyeszékhelyen.

A négyszintes, csaknem hétezer négyzetméteres hasznos alapterületű épület kivitelezési költségeiből 1,65 milliárd forintot uniós támogatás fedez, 360 millió forint pedig az önkormányzati önerő – mondta Botka László (MSZP) polgármester a beruházásról tartott szerdai tájékoztatón.

Az intézmény – amelynek elnevezéséről ősszel lakossági névpályázat után döntenek – egyik fontos attrakciója a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ideköltöző informatikatörténeti múzeuma lesz. Az Európában egyedülálló gyűjtemény megismerteti a látogatókat a számítástechnika múltjával, az SZTE Informatórium interaktív kiállítási tere pedig az egyetemen zajló informatikai kutatásokba enged majd bepillantást.

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával közösen látványlaboratóriumokat alakítanak ki, ahol a természettudományok törvényszerűségeit, érdekességeit ismerhetik meg a Tisza-parti városban tanuló vagy idelátogató diákok és felnőttek. Az új központban folytatja tevékenységét a város egyik fontos kulturális intézménye, a Százszorszép Gyermekház is.

Szalados László, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az intézményben – amely a tervek szerint 2012 szeptemberére készül el – korszerű és környezetbarát energetikai megoldásokat alkalmaznak. Az épület hűtését és fűtését hőszivattyúk és napkollektorok biztosítják, a felhasznált villamos energia egy részét pedig napelemek termelik majd.”

Kiegészítés a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság hírlevele alapján:

„Ahogyan a közelmúltban több helyi és országos médium is beszámolt róla, célegyenesbeérkezett az a nagyszabású projektnek az előkészítése, amelynek köszönhetően Szegeden létrejöhet a többfunkciós Agóra Pólus és azon belül reményeink szerint minden idők egyik legkorszerűbb informatika-történeti gyűjteménye. A korszerűség még véletlenül sem képzavar: a történelem patinás emlékei az NJSZT és partnerei (Szegedi Egyetem, Szeged megyei jogú város önkormányzata és az Informatika-történeti Alapítvány) jóvoltából, európai uniós pályázat segítségével a legmodernebb technikai körülmények között, interaktív kiállításon lesznek láthatók. Az új tudományos és közművelődési központ várhatóan 2013-ban nyílik, addig az informatikatörténeti kiállítást modellező gyűjtemény várja majd a látogatókat Öthalmon, a volt szovjet laktanya területén. A modellkiállítás előkészületei tartanak, nyitás 2012 március végén várható.
A Magyar Nemzet www.mno.hu elektronikus hírportálján is megjelent a hír. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartjuk, hogy tagtársaink számára az abban foglaltakat pontosítsuk:

„Új tudományos és közművelődési központ épül” http://www.mno.hu/portal/793944

A cikk az –egyébként méltán az egyik fő attrakciónak tartott – informatikatörténet gyűjteményt a Szegedi Egyetemnek tulajdonítja. A valóság ezzel szemben az, hogy az Egyetem társult tagként vesz részt a gyűjtemény múzeumi formába öntését végző és azért felelős Informatikatörténeti Alapítvány (ITMA) munkájában. A gyűjtemény tehát az ITMA-hoz tartozik, amelynek egyik alapítója, az alapítás óta legfőbb támogatója és aktív munkavégzője a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT). (A cikkben szereplő Informatórium valóban a Szegedi Egyetem hatáskörébe tartozik, ez azonban az épülő Agóra Pólusnak – a csodák palotájának – különálló része.)”

Forrás:
Új tudományos és közművelődési központ épül, Magyar Nemzet, 2011. június 29.