Skip to main content
közigazgatás: magyar

Ötmillióra büntették a Leader Egyesületet

Szerző: 2011. augusztus 3.No Comments

„Az azonos jellegű beszerzéseket részekre bontotta a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület, és közbeszerzés nélkül kötött azokra szerződéseket, a jogsértésért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a gyakorlatában magasnak számító 5 millió forint bírságot szabott ki – a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg. Az ügyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vitte a KDB elé.

A 2008. évi állami költségvetés Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fejezetében 500 millió forint szerepelt a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület működtetésére. Az egyesület vállalta, hogy ebből a pénzből a nemzetközi gazdasági válságot „kommunikálja” vidéken. Az egyesület 2009 februárban három szerződést kötött, ugyanennyi céggel, összesen nettó 72,7 millió forint értékben, a válságot magyarázó tanulmányok írására. Márciusban pedig egy szerződést egy honlap létrehozására, egyet pedig annak működtetésére kötött, összesen nettó 37,5 millió forint összegben.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal úgy vélte, hogy a szerződéseknél jogtalanul mellőzte az egyesület a közbeszerzéseket, ezért a KDB-hez fordult. A KDB külön-külön vizsgálta a három tanulmányra, illetve a honlapra kötött két szerződést. Arra a következtetésre jutott, hogy a három tanulmányt akár egy cég is elkészíthette volna, és a törvény szerint a tartalmukban összefüggő szolgáltatásokat egybe kell számítani. Ugyan ez igaz a honlap készítésre és üzemeltetésre, a piaci gyakorlat szerint a kettőt egy cég szokta vállalni.

Miután 2009-ben a nemzeti értékhatár 25 millió forint volt, az egybeszámítás után mindkét beszerzésre közbeszerzést kellett volna kiírni. Miután ez elmaradt, 5 millió forintra bírságolta a KDB a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületet. Az összegnél figyelembe vette a döntőbizottság azt, hogy a jogsértést már nem lehet reparálni, illetve az egyesület nem teljesítette együttműködési kötelezettségét, egy iratot sem küldött meg a KDB-nek.”

Forrás:
Ötmillióra büntették a Leader Egyesületet, HVG.hu/MTI, 2011. augusztus 2.