Skip to main content
művelődés

A könyvuniverzumot is átmentené az internet levéltárosa

Szerző: 2011. augusztus 6.No Comments

„Egy zsákutcában álló raktárban építgeti archívumát Brewster Kahle, akinek az az álma, hogy az internetoldalak archiválása mellett a világon minden eddig megjelent könyvből is megőrizzen egy-egy példányt az utókornak. Az 50 esztendős Kahle 1996-ban alapította a nonprofit Internet Archívumot, hogy minden eddig létrehozott internetes oldalból megőrizzen egy másolatot. A szakember a közelmúltban határozta el, hogy bővíti archívumát, és nekilátott, hogy beszerezze minden nyomtatott könyv egy példányát.

„A könyvek sohasem avulnak el. Azt akarjuk látni, hogy örökké élnek” – magyarázta Kahle, aki klimatizált konténerekbe gyűjti a köteteket. Egy-egy konténerben kisebb könyvtárnyi tételt, úgy negyvenezer könyvet tárol – mindeddig félmillió könyvet sikerült begyűjtenie. Kahle szerint a raktár mintegy egymillió kötetet képes befogadni. A könyveket kódokkal azonosítják: a kódszám jelzi, hogy a kérdéses mű melyik dobozban, melyik raklapon és melyik konténerben található.

A másodpéldányként érkező könyveket továbbadományozzák. Nem több mint egy órát vesz igénybe egy konkrét kötet előkeresése, de valójában nem nyilvános könyvtárnak szánják az archívumot. A cél az, hogy fizikai valójukban hosszútávon megőrizzék a könyveket, és azok digitalizált mását tegyék hozzáférhetővé a világ számára.

„A tudás az idők során mindig sokféle formában élt. Először az emberek emlékezetében, aztán kézzel írt, majd a nyomtatott könyvekben, később mikrofilmeken, CD-ROM-okon, és most a digitális interneten. Ezen generációk mindegyike nagyon fontos” – szögezte le. Még az e-könyveket is tárolják valahol egy hard drive-on – a bizonytalan jövő miatt pedig éppígy indokolt a nyomtatott könyvek megőrzése. (A szakember még azokat a tavaly lecserélt öreg szervereket sem akarja kihajítani, amelyek korábban tárolták internetes archívumának anyagát)”

Forrás:
A könyvuniverzumot is átmentené az internet levéltárosa, Index.hu/MTI, 2011. augusztus 6.