Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szabó Erika: világos szervezeti struktúra, egyszerű ügyintézés

Szerző: 2011. szeptember 17.szeptember 19th, 2011No Comments

„Az év elején létrehozott megyei kormányhivatalok kemény munkával, de eredményesen dolgoztak az elmúlt több mint nyolc hónapban – mondta Dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi államigazgatásért felelős államtitkára a Rádió Orient műsorában. A kormánynak célja a közigazgatás ezen fejlesztésével az állampolgárok ügyintézésének egyszerűsítése, gyorsítása, melyhez a kormányablakok eddigi tevékenysége jelentősen hozzájárult.

„Olyan nagy rendszer átalakító munka kezdődött meg a kormányhivatalok létrehozásával, hogy sokan esélytelennek ítélték a tervet, de sikeresen megvalósult és minden felmerülő probléma ellenére a szakigazgatási szervek az ágazatnak megfelelő szakmai színvonalon működnek”- mondta Szabó Erika.

Az átalakítással a kormány legfőbb célja az egyablakos ügyintézésre való áttérés annak érdekében, hogy az állampolgárok számára könnyebb és gyorsabb legyen az ügyintézés. „A fejlesztés egésze, amely 2013 végére fejeződik be, azt a célt szolgálja, hogy egy helyen adjunk lehetőséget a magyar állampolgárok számára hatósági ügyeik intézésére”- fejtette ki Szabó Erika. Az államtitkár elmondta, eddig 29 helyen nyílt meg a kormányablak, ami azonban még nem a jövőbeni teljes egyablakos ügyintézést jelenti. Egyelőre kísérleti jelleggel működik, és még csak egy szűkebb kör számára érhető el – tette hozzá az államtitkár.

A kialakítandó járási központok lesznek azok az államigazgatási helyek, ahol minden székhelyen lesz kormányablak. A tervezésnél figyelembe veszik, hogy bármely településről maximum 30 km-es távolságból elérhető, és a közlekedés szempontjából könnyen megközelíthető legyen a járási székhely – tájékoztatta a Rádió Orientet Szabó Erika. Azokon a helyeken, ahol nem lesznek kormányablakok, a rendszert úgy alakítják ki, hogy a járási székhelyekről kimegy az ügyintéző, vagy az ügyfélszolgálati rendszerben lehetőség lesz, hogy minden településen benyújthatóak legyenek az intézendő kérelmek, ne kelljen a járási székhelyre utazniuk a lakosoknak. Ezzel egy időben előkészítik az e-ügyintézésre való átállás lehetőségét is.

A kormánymegbízotti tisztség idén január elsejétől jött létre. A felkészülésről, az átalakítással kapcsolatos teendőkről az államtitkár elmondta, hetente tartanak értekezletet, hogy minden felmerülő kérdést azonnal megoldhassanak. „Kiváló kormánymegbízottaink vannak, eddig több mint tíz kormányhivatalba látogattam el. Berendezkedtek és jól működnek, hiszen a szakigazgatási szervek vezetőit is úgy választottuk ki, hogy azok a szakmájukat kiválóan ismerő és a rendszer átalakításáért dolgozó emberek legyenek.” A kormányhivatalok működésének elmúlt közel kilenc hónapja bizonyította, hogy a kormány elképzelése jó irányba fejleszti a közigazgatás ezen ágazatát.”

Forrás:
Szabó Erika: világos szervezeti struktúra, egyszerű ügyintézés, OrientPress, 2011. szeptember 14.