Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Új elektronikus ügyféltájékoztatás az MVH-nál

Szerző: 2011. szeptember 27.No Comments

„Percnyi vagy órányi pontossággal megjelennek majd az agrárgazdasági ügyfeleket érintő adatok a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) új elektronikus nyilvántartási rendszerében, amelyet az MVH legkésőbb a jövő év elejére tesz teljessé. Először az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) beruházási támogatási adatai válnak elérhetővé, majd a fejlesztés az egységes kérelemmel érintett, összes területalapú kifizetési információk feltöltésével fejeződik be. Az ügyfelek vagy meghatalmazottaik az elektronikus rendszert az MVH honlapján, ügyfélkapus bejelentkezés után használhatják. A hivatal ezentúl mindenki számára elérhető, nyilvános statisztikai adatokat is közöl a kérelmek számáról, a kifizetett összegekről, illetve azok területi megoszlásáról. Az MVH az elektronikus tájékoztatáshoz 40 millió forintos szerverfejlesztést hajt végre, amelyet uniós forrásokból finanszíroz. A működtetést ugyanakkor alaptevékenységnek tekinti, így ahhoz pluszpénzeket nem használ fel. A teljes rendszer 250 ezer ügyfél aktuális adatait tartalmazza majd, amelyek száma éves szinten több milliós nagyságrendűre tehető.

Az új elektronikus tájékoztatási rendszer – az adatvédelmi előírások betartása mellett – aktuális információkat nyújt majd a benyújtott kérelmek elbírálásának állásról, az egyes projektek előrehaladásáról és a nyilvántartott regisztrációs adatokról. A megújult elektronikus felületen az ügyfelek összes beadott kérelme – így például támogatási vagy kifizetési igénylése – megjelenik, így bármelyik ügy részleteibe betekintést nyerhetnek. Az elektronikus tájékoztatási rendszer az MVH honlapjának jobb oldalán, az „Alkalmazások” menüpont alatt elhelyezett új nyomógombbal érhető majd el.

Az ügyfelek az új tájékozódási lehetőséget a nyomógombra kattintva, ügyfélkapus bejelentkezés után vehetik majd igénybe. A rendszer lehetőséget nyújt arra is, hogy az adatokhoz meghatalmazottak is hozzáférhessenek. Az MVH az elektronikus tájékoztatást más rendszereivel integrált módon működteti, így például a fejlesztések révén lehetővé válik, hogy az ügyfelek regisztrációs adataikat innen is módosíthassák.

Az elektronikus rendszer a hivatali munkának megfelelően működik, így az aktuális információkat percnyi vagy órányi pontossággal tartalmazza majd – közölte Palkovics Péter, az MVH elnöke. Ezzel – tette hozzá – az ügyintézés gyorsabb és operatívabb lesz, emellett pedig csökkenti a gazdálkodók adminisztratív terheit. Első lépésként a regisztrációs adatok áttekintése és módosítása válik lehetővé, illetve az EMVA beruházási támogatási adatai érhetők majd el, és ez körülbelül 37 ezer ügyfelet érinthet. A rendszer az idén kiterjed az egyéb EMVA-igénylésekre, végül pedig az egységes kérelemmel érintett, összes területalapú támogatási információ feltöltésével fejeződik be. A fejlesztések a jövő év elején, legkésőbb az egységes kérelmek benyújtási időszakára zárulnak le.
Az MVH az elektronikus tájékoztatás kiépítéséhez 40 millió forintos szerverfejlesztést hajt végre, amelyhez Európai Uniós forrásokat használ fel. Az egyéb előkészületeket a hivatal saját büdzséjéből, illetve a meglévő szolgáltatási szerződések terhére finanszírozta. Palkovics Péter szerint a működtetéshez sem kellenek külön források, mert az üzemeltetést az MVH alaptevékenységnek tekinti.

A hivatal az új rendszerben a személyre szóló, egyéni információk mellett nyilvános statisztikai adatokat is közzétesz majd, amelyekhez bejelentkezés nélkül bárki hozzáférhet. A kimutatásokat a szervezet honlapjának bal oldalán, az újonnan kialakított „Eredmények” menüpont alatt lehet majd megtekinteni. A statisztikai információk a támogatási kérelmek számára és a kifizetett összegekre terjednek ki, amelyeket az MVH földrajzi – megyénkénti – eloszlásban is megjelenít.
Palkovics Péter közlése szerint a hivatal már az év elején megkezdte tájékoztatási rendszerének átalakítását, amelynek során előbb kibővített létszámú, telefonos ügyfélszolgálatot állított fel, majd saját hírlevelet indított. Az MVH egyébként az első félévben 140 ezer megkeresést kapott, amelyből 96 ezer telefonos, 37 ezer személyes és 7 ezer írásos érdeklődés volt. Az elektronikus rendszer mostantól ahhoz járulhat hozzá, hogy a kérelem-elbírálás nyomon követhetőbbé és áttekinthetőbbé váljon – tette hozzá az elnök.

Az új rendszer a teljes kifejlesztés után csaknem 250 ezer gazdálkodó ügyféladatait tartalmazza majd. Az MVH tavaly 700 ezer döntést, határozatot és végzést hozott, így az elektronikus tájékoztatás legalább ennyi információt érinthet. Ezek száma azonban végeredményben éves szinten ennek többszöröse – akár több milliós nagyságrendű – lehet, mivel a hivatal több más – például ellenőrzési – adatot is közzétesz. A szervezet az új rendszert először a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK), szeptember 28.-október 2. között mutatja be hivatalosan a gazdálkodóknak.”

Forrás:
Új elektronikus ügyféltájékoztatás az MVH-nál, Agromonitor, 2011. szeptember 26.