Skip to main content
közigazgatás: magyar

El kell érni a vidék Magyarországát

Szerző: 2011. október 8.No Comments

„Zala megyében – sok kisebb régióhoz hasonlóan – problémás a kistelepülések lakóinak ügyintézése. Az elzárt falvakban élők az infrastruktúra hiányosságai miatt csak nehézkesen tudják elérni a nagyobb városokat. Megoldásként a járási hivatalok kialakításával párhuzamosan növelni kell az ügyintézés helyszíneinek számát – a Rádió Orient műsorában dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója számolt be a helyi államigazgatási átalakításokról.

Dr. Sifter Rózsa főigazgató a január 1-én létrejött Zala Megyei Kormányhivatal szakmai irányításáért felel. ‘A korábbi közigazgatási hivatalból kormányhivatallá történő átalakítás során nehézségeket okozott a megye nyugat-dunántúli régióval való túlzott összeolvadása. A korábbi infrastruktúra nem illeszkedett az államigazgatási modellhez, a megyében a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon kívül egyetlen szakigazgatási szervnek sem volt központja. A hivatalokat megyei szintre kellett visszaszervezni, újjá kellett építeni a középszintű államigazgatást. Végül sikerült egy egységes, működőképes kormányhivatalt létrehozni’ – beszélt az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában a főigazgató a Zala Megyei Kormányhivatal megalakulásáról.

A Rádió Orient vendége a kormányhivatal felállását követő személycserékről is beszélt. ‘A frissítés meglátszik a munkánkban: munkatársaimban jól keveredik a szakmai hozzáértés, a megfelelő vezetői képesség és az ügyek iránti elkötelezettség. A kormányhivatal eredményességét igazolja a megye közvéleménye is’ – emelte ki.

A főigazgató hangsúlyozta, kollégáival fontosnak tartják a kormányhivatalban megforduló állampolgárok véleményét, javaslatait. ‘Továbbá szeretnénk előrelépni a kérelmek benyújtásának és az ügymenet lefolyásának egyszerűsítése terén is’ – emelte ki a kormányhivatal törekvéseit a közigazgatási rádió vendége.

A megyében Zalaegerszegen és Nagykanizsán működik kormányablak. ‘Az elmúlt időszakban több mint 12 ezer ügyfelet fogadtunk. A magas arány ellenére sokszor okoz nehézséget a kistelepülésen élők eljutása az ügyintézés helyére. A jövőben a járási hivatalok kialakításával párhuzamosan növelni kell az ügyintézés helyszíneinek számát’ – hangsúlyozta a főigazgató asszony.

A törvényességi ellenőrzési hatáskör birtokában a kormányhivatal közvetlen kapcsolatot épített ki a polgármesterekkel és jegyzőkkel. A főigazgató elmondta, célja a hivatal működésének széleskörű megismertetése – ennek érdekében egy részletes tájékoztató kiadványt is készítettek. ‘Szerencsére mindenhol partnernek tekintik a hivatalt, az önkormányzatok számítanak szakmai támogatásunkra’ – tette hozzá.

A hivatal a megyei önkormányzattal is szorosan együttműködik. A megyei fenntartású intézmények átvételét helyileg alakított bizottságok készítik elő. A munkában a kormányhivatal, a megyei önkormányzat és a Magyar Államkincstár vesz részt. ‘Az intézmények felmérése elkezdődött, már pontos képünk van az átkerülő intézmények állapotáról’ – zárta szavait dr. Sifter Rózsa. ”

Forrás:
Dr. Sifter Rózsa: el kell érni a vidék Magyarországát, OrientPress, 2011. október 5.