Skip to main content
közigazgatási informatika

Távérzékelési laboratórium létesül a gyöngyösi főiskolán

Szerző: 2011. október 17.No Comments

„A világon egyedülálló eszközparkkal rendelkező környezetinformatikai és távérzékelési laboratórium létesül 2012 végéig a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán – közölte az intézmény rektora csütörtökön a Heves megyei városban.

A nemzeti fejlesztési terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja keretében támogatott projekt összköltsége 802 millió forint – közölte Magda Sándor, amikor a főiskola nevében együttműködési megállapodást írt alá Toronyi Bencével, a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatójával. A rektor hozzátette: a laboratórium olyan természeti katasztrófák következményeinek a felmérését is lehetővé teszi, mint amilyen a vörösiszapömlés volt, de például egy erdő faállományának a pontos meghatározása is elvégezhető az eszközök segítségével.

Tomor Tamás projektvezető az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: olyan érzékelőkről van szó, amelyek repülőgép aljára szerelve, a levegőből észlelik a földfelszín által kibocsátott elektromágneses jeleket, majd egy szuperszámítógép segítségével feldolgozzák az így kapott adatokat. Utalt arra, hogy a főiskola szakemberei már több természeti katasztrófa után végeztek kárfelmérést távérzékeléssel, például a Mexikói-öbölben történt olajszivárgás alkalmával, illetve a vörösiszapömlés következményeinek a feltérképezését is az intézmény végezte, a katasztrófavédelem felkérésére. A szakterület szorosan kapcsolódik a főiskola képzési struktúrájához, a természetierőforrás-gazdálkodási és vidékfejlesztési kar tevékenységéhez, a többi között a környezetgazdálkodási és az informatikai agrármérnök képzés területén – mondta a projektvezető.”

Forrás:
Távérzékelési laboratórium létesül a gyöngyösi főiskolán, SG.hu, 2011. október 13.