Skip to main content
közigazgatás: magyar

Célegyenesben az önkormányzati törvény javaslata

Szerző: 2011. október 23.No Comments

„A cél egy modernebb, gyorsabb és takarékosabb rendszer kialakítása, amely az állampolgárok érdekeit szolgálja – húzta alá Tállai András önkormányzati államtitkár az új önkormányzati törvény javaslatának aktualitásait ismertető sajtótájékoztatón.
Az új önkormányzati törvény javaslatának szövege a múlt héten vált nyilvánossá, ezt megküldték a parlamenti pártoknak és az önkormányzati szövetségeknek – emlékezetett Tállai András.

A törvényjavaslat – amely az alaptörvény bázisán, ahhoz igazodva készült el – több fontos változást eszközöl az önkormányzati rendszerben; újraszabályozza az állam és az önkormányzatok feladatait. Eszerint az államnak a közszolgáltatások megszervezésében több feladata lesz, így például az oktatásban, az egészségügyben, a hatósági ügyekben és a katasztrófavédelemben.

2013. január 1-jétől – az önkormányzati törvény tervezett életbelépésétől – új, feladatcentrikus önkormányzati finanszírozási rendszert vezetnek be, valamint a körjegyzőségek mintájára közös önkormányzati hivatalokat hoznak létre.

A tervezetben szintén szerepel a törvényességi felügyelet újraszabályozása és egy hatásosabb gazdasági ellenőrzési rendszer kialakítása – tájékoztatott az államtitkár.

Tállai András elmondta: a kormány a jövő heti ülésén tárgyalja a törvényjavaslatot, és reményei szerint a parlament még idén elfogadja azt, így az önkormányzatoknak egy éve lesz felkészülni a törvény életbelépése előtt.”

Forrás:
Célegyenesben az önkormányzati törvény javaslata, Belügyminisztérium, 2011. október 21.