Skip to main content
közigazgatás: magyar

Hatékonyabb lesz a szabálysértési rendszer és a polgárőrség

Szerző: 2011. november 7.No Comments

„…Kontrát Károly az új szabálysértési törvénnyel kapcsolatban azt mondta: a cél az, hogy a bűncselekmények és a szabálysértések száma csökkenjen, és aki vét a szabályok ellen, az ne tudja elkerülni a következményeket. A törvény elfogadásával megvalósul, hogy az elkövetőket még a helyszínen, de legkésőbb az elkövetéstől számított 30 napon belül felelősségre tudják vonni – ismertette az államtitkár.

Lehetőség lesz az elkövető meghallgatása nélküli határozathozatalra tettenérés egyértelmű tényállása esetén – hangsúlyozta Kontrát Károly. Az eljárás színvonalának emelkedését biztosítja – folytatta -, hogy a törvény hatályba lépése után a jegyző helyett a Kormányhivatal lesz a szabálysértési esetekben az általános hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóság.

A kiszabott büntetések végrehajtásának rendszere is átalakul, hiszen a meg nem fizetett pénzbírság közérdekű munkával is kiváltható lesz, továbbá a közérdekű munka a jövőben nem csak a végrehajtás egyik módja, hanem önálló büntetésként is alkalmazhatóvá válik – mondta az államtitkár.

A polgárőrséggel kapcsolatban ismertette: 2150 egyesületben 90 ezer polgárőr teljesít szolgálatot. A törvény módosításának legfőbb tartalma, hogy a polgárőr szervezetek politikai tevékenységet nem folytathatnak, működésük politikai pártoktól független. Működésüket, illetve az azzal kapcsolatos adatokat a bírósági nyilvántartásban fel kell tüntetni – mondta Kontrát Károly.

A polgárőrök által kizárólagosan végezhető feladatokat is meghatározza a törvény: ezek a közterületi járőrszolgálat, a figyelőszolgálat, valamint a jelzőőri feladatok. Az egyesületek tevékenységüket akkor kezdhetik meg, ha rendelkeznek a működési területükön működő illetékes megyei vagy fővárosi rendőrkapitányság által aláírt együttműködési megállapodással, és tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek – részletezte az államtitkár. Hozzátette: a polgárőröknek a későbbiekben kitűzhető igazolvánnyal kell rendelkezniük, illetve új formaruhát kapnak, melyet a Belügyminisztérium fog biztosítani.”

Forrás:
Hatékonyabb lesz a szabálysértési rendszer és a polgárőrség, kormany.hu, 2011. november 4.