Skip to main content
közigazgatás: magyar

Milliárdos segítség az önkormányzatoknak

Szerző: 2011. november 7.No Comments

„„Bízom benne, hogy az önkormányzatok arra használják a pályázati pénzeket, amire kérték: közüzemi tartozásaik és az elmaradt bérek kifizetésére” – mondta Tállai András önkormányzati államtitkár az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok (ÖNHIKI) támogatásának II. ütemének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Tállai András elmondta: a szeptember 10-i időpontig 1221 önkormányzat adta le pályázatát, amelyet aztán egy tárcaközi bizottság bírált el, majd tett javaslatot a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter részére.

Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter döntése értelmében 1216 települési önkormányzat kapott támogatást, öt megyei jogú város kérelmét pedig még nem bírálták el.

„Közel 7,6 milliárd forint állami támogatásban részesülnek az önkormányzatok, amelyek remélhetőleg már holnap megkapják az igényelt összeget” – tájékoztatott az államtitkár, majd hozzáfűzte: „Különös tekintettel voltunk a fűtési szezonra, amely jelentősen megnöveli a települések kiadásait.”

Emellett nyolc megyei önkormányzatnak soron kívül közel 600 millió forint támogatást ítéltek meg. Hét megyei önkormányzat a bérfizetési nehézségekhez kapott segítséget, míg Pest megye a TIGÁZ felé fennálló hátralék rendezéséhez.

Tállai András hangsúlyozta: az ÖNHIKI pályázat III. ütemére november 5-ig pályázhatnak az önkormányzatok, a döntés december közepére várható.

„Ez a támogatás komoly segítség az önkormányzati szektornak, de nem végleges megoldás – ezért is szükség van az önkormányzati rendszer átalakítására” – emelte ki az államtitkár.

A Belügyminisztérium témában kiadott közleménye a kapcsolódó anyagok között olvasható, míg az ÖNHIKI pályázat II. ütemének döntéseit részletező táblázat megtalálható a dokumentumtárban.”

Forrás:
Milliárdos segítség az önkormányzatoknak, Belügyminisztérium, 2011. november 4.