Skip to main content
közigazgatás: magyar

‘A területi közigazgatás átalakítása történelmi léptékűnek nevezhető’

Szerző: 2011. november 11.No Comments

„Dr. Pesti Imre kormánymegbízott és Dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára 2011. november 11-én közös sajtótájékoztatót tartott a Bartók Béla úti Kormányablakban.

Dr. Pesti Imre Kormánymegbízott miután köszöntötte a megjelenteket, átadta a szót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkárának, dr. Szabó Erikának, aki elmondta, örömmel jött el megnézni annak a munkának az eredményét, amelyen a tavalyi kormányváltás óta dolgoznak.

A kormány olyan ügyfélszolgálati helyszíneket szeretett volna kialakítani, ahol másfajta szemlélettel, más hozzáállással szolgálják ki az ügyfeleket – hangsúlyozta az államtitkár. A távlati célokról szólva elmondta, hogy szeretnék kialakítani az egyablakos ügyintézést, így az állampolgár minden ügyét egy helyen tudja majd elintézni, amelynek helyszíne a Kormányablak lesz.

A területi közigazgatás átalakítása történelmi léptékűnek nevezhető – világított rá Dr. Szabó Erika, aki kifejtette azt is, hogy a Kormányablakok miben újak, miben mások, mint a korábbi ügyfélszolgálatok. Ilyen például a bővített nyitvatartási idő, vagy a részletes és teljes körű tájékoztatás.

Országosan ezidáig 193 ezer ügyfelet fogadtak a Kormányablakok, a jövő héten várható, hogy elérik a 200 ezredik ügyfelet, akit Kecskeméten fognak köszönteni ünnepélyes keretek között, hasonló módon, mint a 100 ezrediket. Az ügyintézések száma viszont már 213 ezernél jár, ez is jól mutatja, hogy az állampolgárok több ügyben is intézkedhetnek a Kormányablakokban, főként azóta, hogy október 17-én duplájára növekedett az ügykörök száma – zárta beszédét Dr. Szabó Erika államtitkár.

Dr. Pesti Imre kormánymegbízott ez után bejelentette, hogy megérkezett a Kormányablakba a 10 ezredik ügyfél, akit nagy tisztelettel köszöntöttek.

Majd a kormánymegbízott beszámolt arról a pályázatról, amely a Kormányablakok népszerűsítését, és a fiatal művészek segítését tűzte ki célul. A Változatos Megyéink az Európai Unióban képzőművészeti pályázatra 19 mű érkezett Budapesten, amelyeket egy bizottság értékelt, és 4 pályázatot ítélt díjazásra. Pénteken felavatásra került a Változatos Megyéink az Európai Unióban képzőművészeti pályázat Kormánymegbízotti Különdíjban részesült alkotása, amely a Bartók Béla úti kormányablakban kerül elhelyezésre.

Végül Dr. Pesti Imre kormánymegbízott bemutatta a budapesti Kormányhivatalokat, amelyből jelenleg négy található a Fővárosban. Budapest speciális helyzete miatt néhány ügykört kevésbé intéznek itt, ilyen például az őstermelőkkel, mezőgazdasággal kapcsolatos ügyek. Úgy látják, hogy elsősorban a honosítással, vállalkozással, és egészségbiztosítással kapcsolatos ügyek intézése az, ami az elkövetkező időszakban előtérbe kerülhet a Kormányablakokban.”

Forrás:
‘A területi közigazgatás átalakítása történelmi léptékűnek nevezhető’, belföldi hírek, 2011. november 11.