Skip to main content
közigazgatás: magyar

Öt járás lehet Baranyában

Szerző: 2011. november 15.No Comments

„Az iskolák államosítása miatt fél évvel korábban bevezethetik a járási rendszert, mondta a napokban Nyíradonyban Navracsics Tibor közigazgatási miniszter. Mindez azt jelentheti, hogy az eredeti tervekkel szemben nem 2013. január elsejétől állhatnak fel az új közigazgatás egységek, hanem már jövő nyártól. A sietségre azért is szükség van, mert az iskolák várhatóan már 2012 őszétől állami fenntartásba kerülnek, s az ezzel kapcsolatos teendőket is a járási hivatalok végzik majd.

Az, hogy hány ilyen egység lesz, egyelőre nem tudni, azt viszont igen, hogy a járáson belül a székhelytől legtávolabb levő település lehetőség szerint nem lesz messzebb harminc kilométernél. Baranyában kilenc kistérségi társulás működik, ennél szinte bizonyos, hogy kevesebb járást hoznak létre. Információink szerint a legesélyesebb elképzelés szerint ötöt: a pécsit, a komlóit, a mohácsit, a szigetvárit és a siklósit.

A gyakorlatban a járások kialakítása azt jelenti, hogy a megye és a települések közé egy újabb közigazgatási szint ékelődik, ahol a polgárok ügyes-bajos hivatalos ügyeiket intézhetik. Mindez a kormány megítélése szerint kényelmesebbé, könnyebben hozzáférhetőbbé teszi ezt, hiszen az állampolgárokhoz fizikailag is jóval közelebb kerülnek az intézmények. Jelentőségüket növeli az a tény is, hogy az önkormányzati törvény elfogadását követően feladatok egész sorát veszi át az állam a településektől, így ezek is a járási hivatalokban lesznek intézhetők.

Ezeket várhatóan a járási székhelyek polgármesteri hivatalaiban működtetik majd, állami forrásokból, az ott dolgozók egy részét pedig minden bizonnyal az önkormányzatoktól „igazolhatják át”.

Nem kell majd a megyeszékhelyre utazni
A tervek szerint a járási székhelyeken is nyílnak kormányablakok. Ilyenek jelenleg csak a megyeszékhelyeken működnek, a változtatás célja, hogy az embereknek pusztán ügyintézés miatt ne kelljen utazgatniuk.

A kormányhivatalokban jelenleg már több mint hatvanféle ügyet lehet intézni, miután a közelmúltban újabb harmincegy feladat került át hozzájuk. Például a gyógyszertámogatáshoz kapcsolódó segélyt, a veszélyes anyagokkal és a parlagfűvel kapcsolatos bejelentések is ott intézhetők. Az elképzelések szerint már néhány éven belül minden, az állammal kapcsolatos ügy elintézhető lesz a kormányablakoknál, tulajdonképpen a születéstől a halálozásig minden felmerülő összes dolog. Információink szerint a járási hivatalokhoz kerülnek a jegyzői hatáskörök egy része is, így például a szabálysértési eljárások. Valamennyi járási székhelyen működnek majd okmányirodák, s ezek azokon a településeken is megmaradnak, amelyekben ma is működnek, de nem lesznek járási székhelyek.”

Forrás:
Öt járás lehet Baranyában, Máté Balázs, Dunántúli Napló, 2011. november 14.