Skip to main content
gazdaságinformatika

Igazi boltokban is lehet PayPallal fizetni

Szerző: 2012. január 9.No Comments

„Nagy dologra készül a PayPal, az internetről beköltözik a való világba: fizikailag is létező üzletekben is lehet majd a PayPal fiókon keresztül vásárolni. Ezzel a lépéssel a PayPal, illetve a tulajdonosa, az eBay egy olyan harcmezőre lépett be, ahol már eddig is igen nagy volt a tülekedés.

Az NFC-technológia sok új lehetőséget hoz az adatátvitelben is és a fizetési rendszerek használatában is. A nagy kártyatársaságok mellett a bankok, platformszolgáltatók, telekommunikációs cégek, készülékgyártók is beszálltak abba a “székfoglalós játékba”, ami 2011-ben kezdődött idén is folytatódik. A mobilos fizetés magasabb technológiai szintre emelésének egyik célja, hogy az eddig a kis összegű fizetésekre tartott készpénzt is elektronikusan tárolják az emberek, másrészt az, hogy a pontgyűjtő programok (pl. Supershop, Smart) által lehetővé tett vásárlókövetés minden korábbinál alaposabb legyen. Ez utóbbival a hirdetések extra célozhatóságot kapnak, az ajánlatok valóban személyre szabhatóak.

A kérdés, hogy az új generációs mikrofizetés porondjára kik férnek majd fel. Az Egyesült Államokban jelenleg a Google Wallet, az Isis, a Square és még néhány másik szereplő számít erősnek, ebbe a mezőnybe száll be az online fizetésben szinte szabványnak számító PayPal. A háttérrendszer már rendelkezésre áll, az NFC-képes okostelefonok pedig a felhasználói oldal hardverkérdését is megoldják. A vásárláshelyi elfogadás, a hálózat kiépítése ennél nagyobb feladat, valószínűleg az első fázisban csak bizonyos amerikai nagyvárosokban lesz elérhető.

Hirdetés + fizetés
A témában a PayPal által tavaly felvásárolt Where nevű startup vezetője, Walt Doyle nyilatkozott: szerinte a mobilos fizetés kapcsán vívott háborúban a kulcs az lesz, hogy ki tudja leghatékonyabban behúzni a vásárlókat az utcáról. A Where egy helyalapú hirdetési hálózatot üzemeltet, ami a kereskedők kezébe egy olyan eszköztárat ad, amivel könnyebben becsalogathatják a vevőket a bolt ajtaján.

A Where hálózatát használó boltokban pedig hamarosan már a teljes tranzakció végigvihető lesz egy kényelmes, integrált rendszeren, hiszen ezeken a helyeken biztosan elérhető lesz a PayPal hamarosan érkező mobilos fizetése. A folyamat így nem csak a fogyasztónak, de a kereskedőnek is érdekes lesz – az eddigi projektekben általában a kereskedők ösztönzése méltatlanul elfeledett téma volt. Doyle szerint “ha csak a fizetést erőlteted anélkül, hogy ajánlatokkal vagy hirdetéssel egészítenéd ki a tranzakciós folyamatot, akkor az egyszerűen nem lesz csábító sem az elfogadói, sem a fogyasztói oldalon”…”

Forrás:
Igazi boltokban is lehet PayPallal fizetni, Dojcsák Dániel, HWSW.hu, 2012. január 5.
Lásd még:
PayPal (Wikipédia)