Skip to main content
közigazgatás: magyar

A falvak a kisvárosba viszik a jegyzőségi feladatokat

Szerző: 2012. január 9.No Comments

„A közigazgatás átszervezése miatt Nemesbődön és Váton úgy határozott a képviselő-testület, hogy a közeli kisváros, Vép polgármesteri hivatalával köt megállapodást a jegyzőségi feladatok ellátására.

Nemesbődön 1907 óta működik önálló jegyzőség – volt idő, amikor körjegyzőségben látták el a közigazgatási feladatokat – , ám ennek hamarosan vége lesz. Április elsejétől ugyanis a vépi polgármesteri hivatallal kötnek feladatellátási megállapodást.

2013. januárjától a törvény szerint csak a kétezernél több lakosú település tarthat fenn önálló hivatalt. A nemesbődi önkormányzat úgy határozott, hogy elébe mennek a törvény szabta dátumnak, s már április elsejétől módosítanak.

– Nem mindegy, hogy erőszakkal, vagy önként megyünk valahová, ha már muszáj – fogalmaz Simon Ferenc polgármester. – Hat másik szomszédos településsel is összefoghatnánk, ám mi Vépet választottuk. Mindössze három kilométerre van tőlünk, kiváló felszereltségű a hivatal, úgyhogy a várossal kötünk feladatellátási megállapodást. Azt szeretnénk, hogy egy főállású ügyintéző foglalkozzon itt nálunk a teendőkkel a vépi jegyző irányításával. Áprilisig a jelenlegi, rendkívüli munkabírású megbízott jegyzőnk viszi az ügyeket, aki ezt követően nyugállományba vonul. –

Kovács Péter vépi polgármester és a városi képviselők nem látják akadályát a szövetkezésnek. Befogadták a vátiak jegyzői feladatok ellátására vonatkozó kérelmét is, ám a községi képviselő-testülettel még hátravannak a részletes egyeztetések. A vátiak legkorábban az év közepén válthatnak.

Bíró József polgármester szerint már korábban meg kellett volna tenniük, hogy csatlakoznak egy körjegyzőséghez Váton két évtizede van önálló jegyzőség , elsősorban költségtakarékossági szempontok miatt. De halogatták a lépést, mert a reptér-projekt megkövetelte volna az önálló ügyintézést. Ám úgy fest, hiába várnak befektetőre.

A falu anyagi helyzete egyébként csöppet sem rózsás, a polgármester szerint felélték a tartalékaikat. Ezért nagyon nehezen tudják kigazdálkodni a táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola tagintézményeként működő nyolc évfolyamos iskolájuk költségeit is. Tavaly tavasszal csaknem kénytelenek voltak bezárni, de aztán rátaláltak a tápláni mentőövre. A polgármester abban bízik, hogy ha a következő tanévtől az állam átveszi a közoktatási intézményeket, a szükséges finanszírozást is garantálja.”

Forrás:
A falvak a kisvárosba viszik a jegyzőségi feladatokat, Simon Erzsébet, Vas Népe, 2012. január 3.