Skip to main content
közigazgatás: magyar

Megalakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Szerző: 2012. január 15.No Comments

„…Országunk 21 éve a gyors változások korszakában él, ezért megújulásra van szükség, hiszen enélkül a közszolgálat nem lenne elég erős ahhoz, hogy a változó világ kihívásaira válaszolni tudjon – szögezte le a rektor, hozzátéve: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásával a kormány is válaszolt a kihívásokra.

Az új egyetem szervezeti felépítéséről szólva Patyi András elmondta: a katonai, rendészeti és civil képzés egyesítése úgy történt meg, hogy a karok belső integritása nem sérült. A jövőben nem csak a tudásbázis egységesítésére van szükség, hanem a tudásanyag radikális bővítésére is azért, hogy az egyetem biztos háttere lehessen az államnak.

A rektor végezetül nyomatékosította: biztos abban, hogy az egyetem segítségével megteremthető a jó közigazgatás, és vele a jó állam.

Orbán Viktor úgy vélte: olyan államra van szükség, amely a 21. századi versenyben képes érvényesíteni Magyarország érdekeit a nagyvilágban, képes segítséget nyújtani polgárainak, és szélesre tárja a kaput a nemzet tehetségei előtt. A szemünk előtt egy olyan állam lebeg amely erős, méltányos, és tisztelendő, mert a közérdeket rendeli a magánérdek elé – fogalmazott.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ha minőségi államot akarunk, akkor az emberi minőségbe kell befektetnünk. Ezért olyan fiatalokat akarunk képezni az állam működtetésére, akik a személyes példamutatásukkal, tudásukkal és teljesítményükkel, erkölcsi bátorságukkal és tartásukkal, biztonságosabbá és erősebbé teszik Magyarországot. Olyan fiatalokat, akik képesek magukat egy fontosabb célnak alárendelni, akik a társadalom előtt hitelesen képviselik a hivatásukat, egyenruhájukat. Akik élethivatásuknak tekintik a haza és a köz szolgálatát, és ezt a hivatást a legmagasabb szinten akarják űzni – sorolta Orbán Viktor.

A kormányfő felhívta a figyelmet: történelmi jelentőségű lépés az, hogy a közszolgálat legfontosabb területeire mostantól egységes egyetemi rendszerben képeznek embereket. Az, hogy új egyetemet alapítunk mutatja, hogy van jövőnk, végre újra bízunk magunkban, és lesz erőnk kilábalni a nehézségekből.”

Forrás:
Megalakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Nemzeti Közigazgatási Intézet, 2012. január 11.