Skip to main content
gazdaság

Közösségi finanszírozás: elindult a magyar Kickstarter

Szerző: 2012. január 16.január 18th, 2012No Comments

„Művészek, feltalálók, innovátorok, fejlesztők és kutatók projektjeit támogatja a legújabb hazai közösségi oldal, az Indulj.be. A közösségi finanszírozási modell Amerikában már működik, a mintául szolgáló Kickstarter segítségével 2009-es indulása óta 15 000 sikeres projekt valósult meg 125 millió dollárból. Az első magyar verzió három projekttel indul.

A közösségi finanszírozás – crowdfunding – a legfiatalabb internetes jelenség, amely egyre nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és művészi projektek megvalósításában világszerte.

A tervezett könyvek, rajzfilmek, dokumentumfilmek, találmányok és startup vállalkozások bemutatkozásai, projektvázlatai alapján a felhasználók eldönthetik, hogy támogatják-e az ötletgazdákat. A közösségi oldalakon meghirdetett projektek sikere az ismerősök aktivitásán múlik, egy jó ötlet már néhány száz támogatóval is komoly sikert érhet el.

Az amerikai Kickstarter sikeres működési modelljét gondolták újra az Indulj.be fejlesztői: a világszerte megszokott pénzgyűjtés helyett a kreatív ötletek megvalósítására koncentrálnak a most elindított szolgáltatásukban. A működési elv lényege itt is a közösség erejében rejlik. Az ismerősök alkotta közösség ereje az előértékesítés módszerével összevonva egy új szemléletű, kreatív értékesítői rendszert alkot, amely lehetőséget ad arra, hogy az ötletek megvalósuljanak.

A 2012. január 16. hétfő éjféltől élesben működő Indulj.be segítségével bárki kiadhatja a könyvét, lemezét, de ugyanígy lehetővé teszi egy festőművész eszközeinek beszerzését, egy új online szolgáltatás beindítását, egy mobil alkalmazás kifejlesztését vagy éppen egy új eszköz prototípusának legyártását. Hetente több projekt jelentkezését várják.

Az Indulj.be az új ötleteket leginkább a Facebookon hamarosan beinduló ötletpályázattól várja…”

Forrás:
Közösségi finanszírozás: elindult a magyar Kickstarter, HVG.hu, 2012. január 16.
Lásd még:
Rendkívül sikeres évet zárt a Kickstarter, Bodnár Csaba, It café, 2012. január 11.
Magyar ötletportál indul fiatal feltalálóknak, eGov Hírlevél, 2011. december 20.