Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szabó Erika: Cél az ügyfélbarát állam

Szerző: 2012. január 30.No Comments

„Gyorsabb legyen, hatékonyabb és minél ügyfélbarátibb a közigazgatás, ezért az átszervezés – mondta csütörtökön Orosházán dr. Szabó Erika államtitkár.

Dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára a térség polgármesterei, jegyzői, intézményvezetői számára tartott fórumon vázolta a területi közigazgatás átalakításának lépéseit, illetve a járások kialakításával kapcsolatos tudnivalókat. Az államtitkár dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, Orosháza polgármestere meghívására érkezett.

Szabó Erika elmondta, az átszervezés a regionális államigazgatási hivatalok megyésítésével kezdődött (2010 szeptember), amit a kormányhivatalok létrehozása követett (2011 január). A kormányhivatalokhoz 14 szakigazgatási szerv kapcsolódik, 23 ezer fős az apparátus és az elmúlt egy év tapasztalatai alapján jól működnek – mondta. 2012. január elsejével valamennyi megyében létrejött a Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK), hogy átvegye a korábban megyei önkormányzati fenntartása alá tartozó intézmények irányítását, országosan összesen 770-et…Most a járások kialakításán a sor.

Az elképzelések szerint országosan 168 járás lesz, Békés megyében a második legnagyobb a 54 ezer fős orosházi járás lenne…A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb célja, hogy gyorsabb, hatékonyabb és egyablakos legyen az ügyintézés.

Kormányablak Orosházán
– Orosházán és valamennyi járási székhelyen lesz kormányablak, valamint azokon a településeken is, ahol most okmányiroda működik. Budapesten, nagyobb megyeszékhelyen többet is nyitunk. Több mint 300 kormányablak lesz, ez azonban nem von maga után létszámbővítést. Szeretnénk megoldani a mostani létszámmal, hiszen most is vannak, akik elvégzik ezeket a feladatokat, a jövőben ezt más szervezeti struktúrában teszik meg – mondta el Szabó Erika. – A kormányablakokban diplomás, idegen nyelvet beszélő, felkészült kollégák látják majd a el feladatokat, akik egyéves képzés keretében készülnek fel a földhivatali, munkaügyi, okmányirodai és egyéb ide tartozó ügyintézésre.

További cél, hogy következetesen szétváljon az államigazgatási és az önkormányzati feladatkör, Szabó Erika szerint ez az elmúlt 20 évben nem volt szempont.
– Eddig a települési jegyzőknek több mint ezer hatáskörrel kellett megbirkózni. Ezt megszüntetjük – hangsúlyozta. – A közigazgatási feladatok a járási hivatalokhoz kerülnek, az önkormányzat a helyi közügyekkel fog foglalkozni. Célszerű lenne, ha az önkormányzatoktól a járási hivatalokhoz átkerülő feladatokat ugyanazok a felkészült szakemberek végeznék, mint eddig, csak 2013-tól nem az önkormányzatok, hanem a járási hivatalok alkalmazásában.”

Forrás:
Szabó Erika: Cél az ügyfélbarát állam, OrosCafé, 2012. január 26.