Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tavaly hétezren keresték fel a szegedi kormányablakot

Szerző: 2012. február 3.No Comments

„Közel ezerszáz egyszerűsített honosítási kérelmet nyújtottak be eddig a szegedi és a hódmezővásárhelyi kormányablakoknál, de a folyamatosan bővülő ügyfélkör miatt egyre többen keresik fel őket. Körülbelül tizenhétezer ügyben jártak el vagy adtak tájékoztatást a tavaly év eleji megnyitásuk óta.

Tavaly január harmadika óta lehet ügyeket intézni, illetve tájékoztatást kérni a megyeházán megnyitott kormányablaknál. Az ügyfélszolgálat vezetője, Mezeyné Harangozó Ildikó arról tájékoztatott, hogy az induláskor 29 ügykörük volt, később tájékoztatásra további tizet kaptak. Március 15-étől az egyszerűsített honosítás is a kormányablakoknál intézhető, illetve az egyéb állampolgársági ügyek. „A következő nagy lépés október 17-e volt, amikor 31 új ügykört kaptunk. A 2013. július 1-jei teljes kormányablaknyitásig folyamatosan fog bővülni tevékenységi körünk, akkorra várhatóan már több mint 200 lesz” – tette hozzá.

Szegeden tavaly kereken hétezer klienst fogadtak, akik több mint 15 ezer ügyet intéztek a kormányablaknál. A megyei adatokat tekintve elmondható, hogy Hódmezővásárhelyen és Szegeden több mint tizennégyezren keresték fel az ügyfélszolgálatokat, s több mint ezerszáz egyszerűsített honosítási kérelmet nyújtottak be eddig.

A legtöbb honosítási kérelmet péntekenként nyújtják be
A kormányablak munkatársainak sikerült jó kapcsolatot kialakítaniuk a határon túli magyar szervezetekkel, elégedettek az ügyintézésünk gyorsaságával és színvonalával egyaránt. A korábban náluk járt ügyfelek pedig folyamatosan küldik hozzájuk rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket.

Egyre több ügykör, növekvő ügyfélszám
Nagyon sokan úgy keresik fel a kormányablakot, hogy nem tudják pontosan, hova kellene fordulniuk ügyeik intézéshez, ezért kimondottan hasznosnak tartják, hogy itt tájékozódhatnak. Mezeyné Harangozó Ildikó közölte, a kezdetektől fogva sokan nyitnak ügyfélkaput, sok a családtámogatási ellátásokra irányuló kérelemmel, illetve ezek igénybevételének módjáról való tájékoztatás folyik a szegedi kormányablaknál. De intéznek náluk vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos ügyeket, és nagy az érdeklődés az e-hiteles és nem hiteles elektronikus tulajdoni lapok iránt is.

„Február 15-éig lehet a tavaszi érettségi vizsgákra jelentkezni a CSMKH Oktatási Főosztályánál. A tavalyi évben is nagyon sok érettségire jelentkezőnek segítettünk az űrlapok kitöltésében, illetve a kérelem mellékleteinek összeállításában” – tájékoztatott. Október közepétől újabb 31 ügykört kaptak a kormányablakok, ezek közé tartoznak a fogyasztóvédelmi panaszok, melyekkel karácsony körül sokan keresték őket. Fogyatékossági támogatást is lehet kérelmezni, illetve kivételes nyugellátásemelést és egyszeri segélyt.

Március 31-éig a rokkantnyugdíjasok komplex felülvizsgálatot és rehabilitációs kártyát is igényelhetnek a kormányablakoknál. Mezeyné Harangozó Ildikó hangsúlyozta, ez utóbbi nyilatkozat azoknak fontos, akik nem kapták meg az erről szóló tájékoztatót, amennyiben ugyanis valamelyik érintett nem nyilatkozik erről, megszűnhet a rehabilitációs ellátása.

Tavaly szeptember óta több mint nyolcszázan igényelték Szegeden az Alaptörvényt, s előfordul az is, hogy a házaspárok mindkét tagja kér önálló példányt. Januártól pedig már a díszkiadásra is adtak le rendeléseket a megyeházán működő kormányablaknál.”

Forrás:
Tavaly hétezren keresték fel a szegedi kormányablakot, SZEGEDma, 2012. február 3.