Skip to main content
távközlés

Évekig várhatnak újabb frekvenciákra a szolgáltatók

Szerző: 2012. február 6.No Comments

„Tegnap sikerrel zárult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság EGSM frekvenciaaukciója, melynek eredményeként új szolgáltató léphet a hazai piacra, emellett a már piacon lévő három operátor csekély mértékben bővítheti frekvenciakészletét. Az újabb, értékes frekvenciák árverezése évek múlva lehet csak esedékes.

Könnyen lehet, hogy évekig várhatnak a magyarországi mobilszolgáltatók arra, hogy újabb, nagyobb elérésű, vagy éppen nagyobb sávszélességű mobiladat-szolgáltatás biztosítására alkalmas frekvenciablokkhoz hozzájuthassanak akár aukció, akár tender útján. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kialakítás alatt álló spektrumgazdálkodási politikájában lapunk információi szerint mégis összekötve szerepel a 800 MHz-es, úgynevezett digitális hozadék sáv, valamint a 2,6 GHz-es sáv szabad, illetve később felszabaduló blokkjainak értékesítése.

Együtt mennek vásárra
A Magyarországon jelenleg működő mobilszolgáltatók éppen tegnap jutottak hozzá az EGSM frekvenciasáv összesen 10,8 MHz-nyi szabad blokkjából 5,8 MHz-hez (a fennmaradó 5 MHz-nyi frekvenciát a negyedik piaci belépő kapja), miután sikeresen zárult az NMHH 900 MHz-es frekvenciaárverése, mely a hatóság történetének első ilyen jellegű frekvenciaértékesítési kísérlete volt. Az EGSM sáv értékesítése hosszú idő óta váratott magára, az Európai Unió évekkel ezelőtt kötelezte a tagállamokat arra, hogy tegyék lehetővé a mobilszolgáltatók számára, hogy a 900 MHz-es tartományban hangszolgáltatás mellett adatszolgáltatást is nyújthassanak ügyfeleiknek.

A most lezárult frekvenciaaukció egyik következménye éppen az lehet, hogy a mobilszolgáltatók a 900 MHz-es sávban elindítják a 3G-s adatszolgáltatást, a feltételek azonban korántsem egyenlőek, bár a szolgáltatók közel egyenlő arányban rendelkeznek frekvenciakészlettel a tartományban. A legjobb helyzetbe a Vodafone Magyarország került az aukció után, a cégnek ugyanis egybefüggően áll rendelkezésre 10 MHz-nyi frekvencia, másrészt a piros szolgáltatónak van a legkevesebb hang ügyfele, így több frekvenciát tud biztosítani az adatszolgáltatásra, amivel biztosítható az országos 3G-s lefedettség a 900 MHz-es tartományban.

A szolgáltatók számára az aukció után rendelkezésre álló frekvenciakészlet ugyanakkor éppen hogy elég ahhoz, hogy az UMTS és GSM hangszolgáltatást egyszerre biztosítsák ebben a tartományban. Egy 2010-es hatósági meghallgatáson Marchart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese még úgy érvelt, nem biztos, hogy elegendő lesz 1,8-2 MHz-nyi további spektrum a szolgáltatóknak, elsősorban a kiterjedt határzóna miatt. Hasonló véleményen volt Drozdy Győző, a Telenor egykori vezérigazgató-helyettese, jóllehet a szolgáltatóknak tavalyelőtt (is) nyilvánvaló érdekük volt, hogy a szabad frekvenciakészlet új szereplő kezébe adása ellen érveljenek.

LTE-dilemma
Az NMHH spektrumgazdálkodási kérdésekkel foglalkozó meghallgatásán az operátorok felszólaló képviselői emellett hevesen ellenezték, hogy a 2,6 GHz-es sáv szabad blokkjainak értékesítését összekössék a 800 MHz-es digitális hozadék frekvenciák értékesítésével. A két sáv közül elméletileg mindkettő ugyanarra a célra használható: míg a magasabb frekvenciasáv az LTE szolgáltatás városi üzemeltetését teszi lehetővé nagy kapacitású, nagy sávszélességű mobiladat-hálózat kiépítésén keresztül, addig a digitális hozadék sávok a vidéki területek költséghatékony lefedését biztosíthatják.

Lapunk információi szerint könnyen elképzelhető, hogy mégis ez a forgatókönyv fog megvalósulni, ami azt eredményezheti, hogy a mobilszolgáltatók akár évekig nem juthatnak hozzá olyan frekvenciakészletekhez, melyek révén fejlettebb szolgáltatásokat tudnak nyújtani, több ügyfélnek. A HWSW úgy tudja, hogy az NMHH aktuális spektrumgazdálkodási terveiben a két sáv értékesítése egy eljárási szinten szerepel, az újabb árverés, illetve tender időpontja pedig a digitális átállással kapcsolatos számos bizonytalanság miatt teljesen homályba vész…”

Forrás:
Évekig várhatnak újabb frekvenciákra a szolgáltatók, Koi Tamás, HWSW.hu, 2012. február 1.