Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kormányablak talán jut az őrségieknek

Szerző: 2012. február 9.No Comments

„Ahogy várható volt, kérdés hangzott el és érdeklődés mutatkozott a járási rendszer kialakításával kapcsolatban azon a lakossági fórumon, amelyet nemrégiben tartottak Őriszentpéteren. Tájékoztatást dr. Lampért Bernadettől, a Vas megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Ügyfélszolgálati Osztályának vezetőjétől kaptak az érdeklődők.

Közismert, hogy az illetékes minisztérium tervezete szerint nemhogy önálló járása nem lesz az Őrségnek, de még a régió 22 települését is szétválasztották. Bár a tervezetről a társadalmi vita még tart, a végső szót pedig a közeljövőben a parlament fogja kimondani, csak a legoptimistábbak bíznak a változásban. Az osztályvezető hölgy elmondta, hogy a járási rendszer kialakításánál (visszaállításánál) két szempontot vettek figyelembe. Az egyik az ügyfelek közelebb vitele a szolgáltatásokhoz, a másik pedig a költséghatékonyság. Ügyeket intézni tehát 2013 januárjától 168 járásban és az ehhez rendelt 300 kormányablakon keresztül lehet. Jó esély van arra, hogy Őriszentpéter ügyintézési helyként fennmarad. Megmaradna az okmányiroda, és létesülne egy kormányablak.

A témához kapcsolódva, mintegy kiegészítésként Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere, az őrségi kistérségi társulás elnöke annyit fűzött hozzá, hogy a kistérségi társulás rendkívüli tanácskozáson érzékenyen reagált a tervezetre. Nehezményezték és elfogadhatatlannak tartják az őrségi régió tervezett szétválasztását. Ezzel kapcsolatban több tucat szakmai érvet fogalmaztak meg az elmúlt időszakban. Az őriszentpéteri kistérség és az Őrség egy teljesen speciális történelmi tájegysége az országnak. Ennek az identitásnak a megőrzése közös feladat, emellett tettek hitet társulási döntés formájában. A polgármester elmondta még, hogy társulási szinten nem mondtak le egy önálló őrségi járás gondolatáról.”

Forrás:
Kormányablak talán jut az őrségieknek, Rábavidék, 2012. február 9.
Lásd még:
Önálló őrségi járást szeretnének, eGov Hírlevél, 2012. január 29.