Skip to main content
közigazgatás: magyar

Bele kell férnünk a költségvetési keretbe

Szerző: 2012. február 10.No Comments

„…A 2011-es év mozgalmas időszak volt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal életében. A területi szakigazgatási szervek kormányhivatalokba integrálásával, a funkcionális feladatok szétválasztásával elkezdődött a közigazgatási- és területi államigazgatási rendszer korszerűsítése. Az elbürokratizálódott, pazarló magyar közigazgatás átalakítása létszámleépítéssel járt együtt. Szakali Erzsébet főigazgató a Rádió Orient műsorában elmondta, a reformok mellett is az állampolgárok ügyeinek gördülékeny intézése a legfontosabb. „A 2011-es évet jól teljesítettük: a költségvetésben nagy megtakarítást végeztünk. Ennek ellenére folyamatosan gondolkodunk, hogyan lehetne további költségcsökkentést elérni” – emelte ki.

A megyei önkormányzatok konszolidációja kapcsán januártól önállóan működő és gazdálkodó megyei intézményfenntartó központok jöttek létre. A közigazgatási rádió vendége elmondta, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 23 intézmény kerül a kormányhivatalhoz. Az intézmények a jövőben egy költségvetési gazdálkodó szervként fognak működni – emelte ki.

Az átvett iskolák intézményvezetői pozícióját a jogszabály szerint jövőben csak pályáztatás útján lehet elnyerni-válaszolta hallgatói kérdésre a szakértő.

Szakali Erzsébet elmondta, az államnak gondoskodnia kell arról, hogy a normatíva elegendő legyen a meghatározott feladatok ellátására. „A gazdasági helyzet nem teszi lehetővé, hogy plusz forrásokat kérjünk. Bele kell férnünk a költségvetési keretbe” – hangsúlyozta.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége hangsúlyozta, a kormányhivatalok megnövekedő feladataihoz nem társul létszámnövekedés. „Január 1-jétől a kormánymegbízottak lettek a megyei védelmi bizottságok elnökei, április 15-től a kormányhivatalokhoz kerülnek át a szabálysértési ügyek, továbbá július 1-jétől önálló szakigazgatási szerv jön létre. Az év második fele a járási hivatalok kialakítására való felkészüléssel fog telni” – sorolta a főigazgató a változásokat. Hozzátette: jelenleg nehéz megmondani, hogy a mostani hivatali létszám elegendő lesz-e a jövőbeni feladatok ellátásához.

Az elmúlt évtizedek közigazgatása a települések területi szerveződését hozta magával. A 2013-tól visszaálló járási rendszer hivatalainak területbeosztását január 29-ig lehetett véleményezni. A dokumentum alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében 9 járás alakul. A hivatalok élére közigazgatásban jártas szakemberek kerülnek. A főigazgató kiemelte, az állampolgároknak a megye minden pontján azonos feltételekkel kell hozzájutniuk a közigazgatási szolgáltatásához. „Fontos, hogy a megye csücske ne legyen leszakadó térség” – tette hozzá.

Az elektronikus ügyintézésé a jövő – emelte ki a rádió vendége. „Az ügyek és a jogszabályok sokasága indokolja az elektronikus ügyintézést. Annak ellenére, hogy sokan még a személyes találkozást részesítik előnyben, az e-közigazgatás rendszerét a jövőben tovább kell fejleszteni” – mondta.

A kormányablakokban az elmúlt időszakban több mint tízezer ügyfél fordult meg. A magas ügyfélforgalom indokolttá tette, hogy a kormánytisztviselők elsősegélynyújtó tanfolyamon vegyenek részt – mondta Szakali.

„A közszolgálatban már nem elég a klasszikus jogszabályok ismerete. A mennyiségileg nagy ügyiratforgalom mellett törekedni kell a minőségre is. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem sokat segíthet a továbbképzések minőségi javulásában” – mondta a főigazgató.”

Forrás:
Szakali Erzsébet: „bele kell férnünk a költségvetési keretbe”, OrientPress, 2012. február 7.