közigazgatás: magyar

Polgármesteri fórum a járásokról

Szerző: 2012. február 10.No Comments

„A járások kialakításának részleteiről és a területi államigazgatás átalakításáról tartott előadást Zöld-Nagy Viktória területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár csütörtökön, a Fejér megyei polgármesteri fórumon.

Zöld-Nagy Viktória az előzményekről szólva elmondta, hogy az államigazgatási feladatok felülvizsgálata folyamatosan napirenden volt. Ennek keretében el kellett különíteni a tisztán önkormányzati és állami feladatok, melyek természetesen nem lesznek teljesen átjárhatatlanok a jövőben.

Hangsúlyozta, hogy a szereplők egy része képes lenne ellátni az államigazgatási feladatokat, azonban a rendszer egésze nem működik hatékonyan. Az átalakítás folyamatos monitorozással történik, és az esetleges változtatások lehetőségét is magában foglalja.

A járási hivatalokról szólva leszögezte: azok célja, hogy a megyei szintnél alacsonyabb szinten ellátandó államigazgatási feladatok minden magyarországi állampolgár számára elérhetőek és magas színvonalúak legyenek. A járásokról szóló koncepciót társadalmi egyeztetésre bocsátották, mely január 29-én lezárult, és melynek folyamán mintegy 757 észrevétel érkezett – emlékeztetett, hozzátéve, hogy ezek feldolgozása folyamatos.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy várhatóan péntekig az országgyűlés elé kerül a – tervek szerint – 2013. január 1-én hatályba lépő, járások kialakításával összefüggő első törvényjavaslat-csomag, mely törvényi szinten szabályozott hatásköri feladatokat is fog tartalmazni. A tervek szerint 168 járás, illetve 7 fővárosi körzet jön majd létre. A járási székhelyekről és illetékességi területekről szóló kormányrendeletet márciusban tervezik elfogadni.

Kitért arra is, hogy a 2013-tól induló új kormányablakok rendszere – a tervek szerint – már valóban egyablakos ügyintézést tesz majd lehetővé. Kérdésre válaszolva elmondta: ahol okmányiroda működik, ott kormányablakot is kialakítanak. Elmondta azt is, hogy az egyes települések ügyintézői állománya valószínűleg kormánytisztviselőként kerül át a járási kormányhivatalba.

Bitay Márton, a Belügyminisztérium Önkormányzati Stratégia Főosztályának főosztályvezetője egy rövid prezentáció keretében mutatta be az új önkormányzati törvényt a fórum résztvevőinek. Előadásában hangsúlyozta, hogy a rendszer átalakítására elsősorban az állam és az önkormányzatok közötti közfeladatok elosztásának tisztázása miatt volt szükség.

Háttér:
A megyei polgármesteri fórumot évente megszervezi a Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), melynek keretében az önkormányzatok képviselői, polgármesterei aktuális, önkormányzatokat érintő kérdéseket vitatnak meg. A mostani fórum a járási rendszer kialakításához kapcsolódó több hónapos konzultáció-sorozat egyik állomása is egyben.”

Forrás:
Polgármesteri fórum a járásokról, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. február 9.