közigazgatás: magyar

Ragaszkodnának a járáshoz a kerületi vezetők

Szerző: 2012. február 22.No Comments

„A lakossághoz közeli ügyintézés miatt javasolják a kerületenkénti járási körzetek kialakítását a budapesti polgármesterek – derül ki a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökségének leveléből, amelyet a napokban juttattak el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási miniszterhez.

Az MTI birtokába került levél szerint a kerületi önkormányzatok a lakosok otthonához közeli, rugalmas ügyintézés megteremtésére törekedtek az elmúlt időszakban, s ezt szeretnék a továbbiakban is biztosítani.

A dokumentum a városrészek vezetőinek álláspontját ismertetve arról is beszámol, hogy országosan átlagban hatvanezer ember tartozna egy járáshoz, míg ha három-négy kerületből alakulna egy járás, akkor Budapesten átlagosan 250 ezer ember ügyei tartoznának egy központhoz.

A BÖSZ azt javasolja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM), hogy minden kerületben alakítsanak ki körzeti kormányhivatalt kormányablakkal. Ezek a jelenlegi polgármesteri hivatali épületek valamelyikében jöhetnének létre, ami indoklásuk szerint költségtakarékos és hatékony lenne.

A kerületi vezetők azon az állásponton vannak, hogy a városfejlesztési tervekkel is szorosan összefüggő elsőfokú építéshatósági jogkörök, továbbá a környezetvédelmi igazgatás maradjanak önkormányzati hatáskörben. Utóbbit egyebek mellett az allergén növények elleni hatékony fellépés miatt, illetve a zajpanaszok kapcsán is indokoltnak tartják.

Hasonlóképp vélekednek az anyakönyvi igazgatásról is, amelyet a városrészek szintén maguknál tartanának, többek között azért, mert állampolgári esküt a polgármestereknél lehet tenni.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy lefolytatták a fővárosi járások kialakításáról szóló egyeztetéseket, az észrevételeket pedig továbbítják a kormánynak. A fővárosban a KIM tervezete szerint hét járás jönne létre, de az MTI információi szerint javaslat készülhet egy nyolcadik kialakításáról is.

A tervek szerint 2013. január 1-jével létrejövő járásoknak – vagyis az állam legkisebb területi államigazgatási egységeinek – a kialakításáról szóló társadalmi egyeztetés során – amelyet a KIM folytatott le – több mint 750 javaslat érkezett. Ezek közül több száz irányult arra, hogy egy adott település másik járáshoz tartozzon, illetve eltérő járási székhely kialakítására.”

Forrás:
Ragaszkodnának a járáshoz a kerületi vezetők, MNO.hu/MTI, 2012. február 21.