Skip to main content
művelődéstudomány

Történelmi lépés az informatika-történetben: bokrétaünnep Szegeden

Szerző: 2012. február 22.No Comments

„Elérte legmagasabb pontját az épülő Agora, azaz a szegedi Csodák palotájának szerkezete. A hagyományokhoz híven csütörtökön délután bokrétaünnepséget rendeztek az IKV egykori telephelyén épülő tudományos és kulturális központban, amely otthont ad majd az NJSZT vezetésével készülő informatika-történeti gyűjteménynek is.

– Öt hónap alatt, az alapkő letétele óta lenyűgöző épület nőtt ki a földből – mondta elismerően Botka László polgármester a szerkezetkész épületben a kivitelezők és a beköltözésre váró intézmények vezetői előtt.

A városvezető szerint minden remény megvan arra, hogy határidőre, szeptember 15-re teljesen kész legyen az épület és beköltözhessenek leendő lakói. A 2 milliárd forintból megvalósuló központban – elkészülte után – a szegedi kutatásokat és tudományos eredményeket mutatják majd be. Az impozáns épület kialakításához az európai unió 1 milliárd 700 millió forintos támogatást nyújt, a város önrésze pedig 365 millió forint.
A szegedi Csodák palotáját a közbeszerzési eljárás nyertese, a KÉSZ Építő Zrt. szeptember közepére építi fel a Kálvária sugárút–Jósika utca–Londoni körút–Gogol utca által határolt területen.

A négyszintes, 6700 négyzetméteres épületnek hármas funkciója lesz: ide költözik a Százszorszép Gyermekház és a Szegedi Tudományegyetem Informatóriuma és az NJSZT informatika-történeti kiállítása. Emellett az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával közösen látványlaboratóriumokat alakítanak ki, ahol a természettudományok törvényszerűségeit, érdekességeit ismerhetik meg a Tisza-parti városban tanuló vagy idelátogató diákok, felnőttek.

A korábban az IKV telephelyeként működő tömbbelsőben az épület mellett egy 1700 négyzetméteres parkot is kialakítanak, feszített vízfelületű látványmedencével, 78 gépkocsi számára épül parkoló, lesz rendezvénytér, klímatorony és gyepesített domb, amelynek rézsűjén nézőtérszerűen kialakított padsorokon lehet majd pihenni.

Botka László polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy az új, intelligens épületben korszerű és környezetbarát energetikai megoldásokat alkalmaznak. Az épület hűtését és fűtését hőszivattyúk és napkollektorok biztosítják majd, a felhasznált villamos energia egy részét pedig napelemek termelik.

Az ünnepség végén a városvezető, valamint az épületbe beköltöző partnerek – a SZTE, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság – és a kivitelező képviselői szalagokkal ékesítették fel a bokrétát, amelyet daruval emeltek fel a 15 méter magas épület tetejére.”

Forrás:
Történelmi lépés az informatika-történetben: bokrétaünnep Szegeden, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), 2012. február 20.