Skip to main content
jog

Brüsszel felfüggeszti az ACTA-megállapodás ratifikálását célzó erőfeszítéseket

Szerző: 2012. február 23.No Comments

„Az Európai Unió kereskedelempolitikájáért felelős bizottsági tag elmondta, hogy az EU luxembourgi bíróságával vizsgáltatják meg, vajon összeegyeztethető-e az ACTA az uniós joggal. A megállapodás célja az internetes kalózletöltések megfékezése, ellenzői az internet szabadságát féltik. Karel De Gucht szerint fő célja, hogy nemzetközi normákat hozzon létre a szellemi tulajdonjogok megerősítésére, ami egyébként az uniós jogrendszerben már megtörtént.

A megállapodás tokiói aláírása óta sok országban viharos tiltakozást váltott ki, főként az internetet használó fiatalok körében. Magyarországon is több fórumon bírálták a dokumentum tartalmát. De Gucht elmondta: „ennek a vitának tényeken kell alapulnia és nem félretájékoztatásokon vagy rémhíreken, amelyek uralják a közösségi honlapokat és blogokat.”

Az internetes kalózkodás és csalás 200 milliárd eurós veszteséget okoz világszerte, és emiatt nagyszámú munkahely is elvész az unió számára – emelte ki De Gucht. Hangoztatta, hogy meggyőződése szerint a megállapodás nem korlátozza az internet szabadságát, amelynek biztosítását ő maga is kulcsfontosságúnak tartja.

De Gucht emlékeztetett arra, hogy a megállapodás már az Európai Parlament és az EU-tagországok nemzeti kormányai elé került jóváhagyásra. Úgy vélte azonban, teljesen részletes és átfogó információkkal akkor fognak rendelkezni, ha az uniós bíróság kizárólag jogi alapon, függetlenül megvizsgálja annak tartalmát.”

Forrás:
Brüsszel felfüggeszti az ACTA-megállapodás ratifikálását célzó erőfeszítéseket, Hír24/MTI, 2012. február 22.