Skip to main content
informatika

Írországban nő nagyobbra a Microsoft felhője

Szerző: 2012. február 27.No Comments

„A redmondi vállalat felhőszolgáltatásai iránt Európában is egyre nagyobb kereslet mutatkozik, ezért új adatközpontot épít Dublinban. Minden eddiginél „sűrűbb” elrendezése hatékonyabb kihasználtságot eredményez.

A Microsoft bejelentése szerint az Office 365, Windows Live, Xbox Live, Bing és Windows Azure egyre erőteljesebb terjedése miatt új, nagy teljesítményű adatközpontra van szükség az európai piac számára. Már épül is az extra-hatékonynak szánt „felhőcentrum”, amelyre összesen 130 millió dollárt költ a vállalat.

Sok jó szerver kis helyen is elfér
Az új adatközpont a Microsoft ma is működő, dublini létesítményének szomszédságában épül: a közlemény szerint a munkálatok már megkezdődtek, bár a befejezés és üzembe állítás dátumáról még nincs hivatalos információ. A tervek szerint a legújabb adatközpont a meglévő méretének egyharmadán terül majd el, ám a benne dolgozó szerverek száma, pontosabban sűrűsége jóval nagyobb lesz a legújabb hűtési és energiafelügyeleti megoldásoknak köszönhetően…

Üvöltő szelek
A legfrissebb trendeknek megfelelően az új adatközpont is erősen támaszkodik a külső hideg levegőre, így jobb hatékonyság érhető el az energiafelhasználás terén. Amennyiben a külső hőmérséklet túl magasra szökne, egy másodlagos rendszerben víz hűtené le a beáramló levegőt. A hideg időszakokban pedig a szerverek között áthaladó, felmelegedett levegőt is kihasználnák, ennek segítségével fűtenék az épület egyes részeit.”

Forrás:
Írországban nő nagyobbra a Microsoft felhője, Bátky Zoltán, Bitport.hu, 2012. február 24.