közigazgatás: magyar

Nem akadályok, hanem partnerek szeretnénk lenni az átalakításban

Szerző: 2012. március 1.július 3rd, 2013No Comments

„Az önkormányzatok a területi államigazgatás átalakításában a kormányzat partnerei szeretnének lenni – mondta el a Rádió Orient műsorában Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a társadalmi kontroll és a járási hivatalvezetők szakmai hozzáértésének fontosságára hívta fel a figyelmet. A polgármester a BKV Zrt. problémáinak megoldását a nagyobb fővárosi szerepvállalásban látja.

A területi államigazgatás átalakításának következő lépéseként, 2013. január 1-jén felállnak a járások. A Rádió Orient műsorában Gémesi György elmondta, az alapvető állami szándék, az államigazgatási feladatok ellátásának centralizálása – elfogadható törekvés. Gödöllő polgármestere azonban kiemelte, a rendelkezésre álló idő túlságosan kevés az összes szempont megvizsgálásához. „A kormányzati szándék nincsen szakmailag elegendően átgondolva ahhoz, hogy jó megoldásokat alakítson ki. Nincs tudomásunk a járások feladathatáskörének pontos részleteiről, továbbá az infrastruktúráról és a járási hivatalvezetők jogállásáról sem” – emelte ki a rádió vendége.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) kifejezetten szakembereket rendelne a járási hivatalok élére. „A profi feladatellátáshoz felkészült szakemberekre van szükség” – hangsúlyozta, majd a társadalmi kontroll fontosságára tért ki. „Igény van a munka helyi kontrolljára. Jó lenne, ha a polgármesterek többségi szavazata döntene a hivatalvezetők kinevezéséről. Így a munka hatékonysága nagymértékben megemelkedne, emellett az erősebb egyéni érdekérvényesítés lehetősége kikerülne a rendszerből” – foglalta össze az önkormányzatok véleményét Gémesi.

A polgármester az önkormányzatok érdekérvényesítő szervének további állásfoglalásairól is szót ejtett. Gémesi kiemelte, fontos, hogy minden kerületben megmaradjon a már kiépített hatósági szolgáltatás. „Szerencsére ebben a kérdésben megállapodás született” – mondta, majd hozzátette: „Az önkormányzatok nem akadályai, hanem partnerei szeretnének lenni az átalakítás megvalósításának.”
Az új struktúrában kevesebb mint 1 milliárd forint megtakarítás rejlik” – emelte ki. Gémesi hozzátette, a jövőbeni létszámleépítések az állampolgárok egzisztenciáját és megélhetését veszélyeztetik. „Az átalakítás szülte problémák most körvonalazódnak” – mondta.

Gödöllő polgármestere a kistérségi társulást követendő példának értékelte. „Fontos, hogy az új rendszerben is megmaradjon a települések közötti együttműködés. A térségi problémák közös megoldása a költséghatékonyság mellett az állampolgárok kellemesebb és biztonságosabb életét teszi lehetővé” – mondta a Rádió Orient vendége.

Gémesi György a BKV Zrt. finanszírozási gondjairól is beszélt. A polgármester a problémát többszintű vitaként határozta meg, melyben az államnak és a fővárosnak kell megállapodást kötnie. „Az agglomeráció önkormányzatai a véges költségvetési mozgástér ellenére is részt vállalnak a helyi közlekedés finanszírozásában. A fővárosnak is nagyobb arányban kellene szerepet vállalnia a helyi közlekedés alakításában” – emelte ki.

Gémesi elmondta, az önkormányzatok még nem tudják, hogy az állami feladatátvétel milyen forráskiemeléssel fog együtt járni. „Az új rendszerben nem kerül kevesebbe a feladatellátás, mindössze az önkormányzati kontroll szűnik meg. A vagyon, a létesítmény és a fenntartói jogosítvány elkerülésével sok probléma vetődik fel” – emelte ki.

Az önkormányzatok finanszírozásából kiesett források pótlására lehet, hogy új adókat kell kivetni – emelte ki a polgármester. Gémesi elmondta, az adóemelés sem kizárt. „Rizikós tovább terhelni a már amúgy is megélhetési gondokkal küzdő lakosságot” – tette hozzá…”

Forrás:
Gémesi: „Nem akadályok, hanem partnerek szeretnénk lenni az átalakításban”, Önkormányzati sajtószolgálat, 2012. február 29.