Skip to main content
gazdaság

Júliustól gyorsabb lesz a banki forintátutalás

Szerző: 2012. április 4.No Comments

„Idén júliustól gyorsabb lesz a banki forintátutalás. Ahogy a pénzintézetek átállnak a gyorsabb elszámolási rendszerre, az elküldött pénz napon belül fog megjelenni a kedvezményezett számláján. Az átállás után a kisvállalkozók a határidő napján is ráérnek adót fizetni, és a külföldön nyaraló gyereknek is sokkal egyszerűbb lesz pénzt küldeni, ha lefogyott a számlája.

Idén július 1-jétől a jelenlegi egy nap helyett legfeljebb négy óra kell az elektronikus forintátutaláshoz, a változás a belföldi átutalásokat érinti. Az MNB korábbi tájékoztatása szerint az új rendszerben a lakosság, illetve a vállalkozások pénzgazdálkodása jelentősen könnyebbé válik, hiszen a napon belül megkapott pénzt még aznap újabb fizetésekre lehet majd felhasználni. Ezzel megszűnik a jelenleg egy napig „utazó” pénzen realizált kamatjövedelem, amivel évente körülbelül ötmilliárd forinttal több marad az ügyfelek zsebében.

A bankok közötti verseny is fokozódik. Eddig ugyanis sok bank azzal tudta házon belül tartani ügyfeleit, illetve újakat becsábítani, hogy azt mondta, így a kedvezményezettek az utalásokat napon belül megkapják. A jövőben ez az előny megszűnik, ezzel a módszerrel tehát nem lehet majd ügyfeleket más pénzintézetektől átcsábítani, vagy megtartani.

Vannak bankok, amelyek már el is kezdték a változás kommunikálni. A napokban például a K&H bank ügyfelei kaptak tájékoztatást arról, hogy „kedvező változás várható a belföldi forint átutalások teljesítésében”, és ha valaki „elektronikus úton (elektronikus banki rendszeren vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül) indítja belföldi forint átutalási megbízását”, akkor a pénz még aznap, a bank szerint „jellemzően négy óra alatt” teljesül a tranzakció.

Így utalunk most
Az átutalások gyorsulása egy technikai változtatásnak köszönhető. A mostani rendszerben a bankokban a nap folyamán összegyűlt megbízásokat zárás után (délután négytől hajnali kettőig egy számukra meghatározott időpontban) beküldik a pénzforgalmat lebonyolító Giro Zrt.-hez. Ott feldolgozzák a megbízásokat és reggel hatig átadják a Magyar Nemzeti Banknak az adatokat.

A tényleges pénzcserét az MNB végzi, hiszen a bankok ott vezetik forintszámlájukat. Ez úgy történik, hogy megterhelik annak a banknak a számláját, melyből az utalást végezték és egyúttal küldenek egy üzenetet a másik banknak, hogy melyik számlára kell jóváírni az összeget. A folyamat utolsó lépése, amikor a bankok reggel lekérdezik az adatokat a Girótól, és jóváírják az összeget az adott számlákon.

Az új rendszerben az utalások egyes ügyfeleknek előbb, másoknak utóbb teljesülnek. Ennek oka, hogy naponta 4-6 utalási ciklus lesz meghatározott időpontokban. Aki rögtön egy utalási ciklus lezárulása után küld pénzt, annak órákat kell várnia a következő bankközi utalási ciklusig, a pénz tehát később érkezik meg. Aki viszont az elszámolási ciklust közvetlenül megelőzően küld pénzt, annak az utalása akár fél-egy órán belül is teljesül majd.”

Forrás:
Negyedév, és jön a napon belüli átutalás, Index.hu, 2012. április 4.