Skip to main content
közigazgatás: magyar

Újabb történelmi lépést tett a kabinet

Szerző: 2012. április 4.No Comments

„Újabb lépéséhez érkezett a területi közigazgatás átalakítása a járásokról szóló törvénytervezet március 30-i benyújtásával – mondta el Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára. A fő cél, hogy a kormányablaki rendszer minél közelebb legyen az emberekhez – tette hozzá.

A területi közigazgatás átalakításának újabb lépcsőfokáról számolhatok be, amelyet a járások kialakítása jelent – hangsúlyozta Szabó. Az államtitkár szerint többéves munka eredménye a tervezetbenyújtás, mivel 2010-ben egy bürokratikus, átláthatatlan rendszert örököltünk. Az első lépés a regionális állami hivatalok megyésítése volt, majd 2011 január elsejével jöttek létre a fővárosi és megyei kormányhivatalok, amelyekbe 14 szakigazgatási szervet integráltak – tette hozzá.

A járásokról szóló törvényt március 30-án nyújtotta be Navracsics Tibor, a KIM első embere. Szabó rámutatott arra, hogy az egyablakos ügyintézés biztosítása a legfontosabb. A cél, hogy az ügyfeleknek ne kelljen keresgélnie a különféle helyek között, csak egy helyet, a kormányablak helyét kell tudniuk – tette hozzá. „2013 végére alakul ki majd az egyablakos ügyintézés.”

81:80
A járási törvénytervezet szerint továbbra is a jegyzőnél maradnak azon ügyek, amelyeknél a helyi viszonyok ismerete szükséges, így például a birtokvédelem, a helyi adóvégrehajtás, valamint a hagyatéki eljárás. Ugyancsak a jegyzőnél maradnának az azonnali helyi reagálást igénylő ügyek, például katasztrófahelyzetek; továbbá a hajléktalan-ellátás és a távhőszolgáltatással összefüggő feladatok.

Szabó elmondta, hogy 81 államigazgatási feladat marad a jegyzőnél, 80 feladat kerül a járásokhoz. Széleskörű egyeztetést folytattunk le idén januárban, óriási érdeklődést tapasztaltunk – vélekedett az államtitkár. A járásokban nem lesz választott testület, mivel államigazgatási egységről van szó – tette hozzá. Az államtitkár rámutatott arra, hogy kormányrendelet szabályozza majd a járások beosztását, amelyet június 30-ig fogadhat el a kabinet. „Nincsen szó újabb emberek fölvételéről a járások létrehozásával.”

Még nem dőlt el semmi
A budapesti járások kapcsán Szabó elmondta, hogy a januári munkaanyag alapján hét körzetet terveztek, de van olyan igény, hogy legyen minden kerületben. A kérdés még nem dőlt el, folyamatos egyeztetés zajlik, álláspontunk, hogy szakemberek kerüljenek a járási hivatalok élére – tette hozzá. 757 javaslat érkezett a járások kapcsán, nem telik el hét, hogy ne fogadtam volna polgármestereket – hangsúlyozta az államtitkár.

Szabó rámutatott arra, hogy az adatvédelmi szabályoknak megfelelően fogják az állampolgárok személyes ügyeit kezelni. A kormányhivatal arra törekszik, hogy az átmeneti időszak konfliktusmentesen történjen, mivel a járási hivatalnak január 1-ig létre kell jönnie – zárta szavait.”

Forrás:
Újabb történelmi lépést tett a kabinet, Kovács András, Magyar Nemzet, 2012. március 4.