Skip to main content
Internetjogközigazgatás: külföldön

Az angol kormány a teljes webes és távközlési forgalmat ellenőrizni akarja

Szerző: 2012. április 10.No Comments

„A ZDNet értesülései szerint a brit kormány a hétvégén jelenti be új, a szigetország teljes internetes és telefonforgalmának megfigyelését és ellenőrzését lehetővé tévő törvényjavaslatát. A szakemberek szerint valószínű, hogy az Európai Bizottság (EB) még a hatályba lépés előtt „levadássza” a jogszabályt.

Az ellenzői által csak brit „Patrióta Törvényként” emlegetett szabályozás lehetővé tenné a hírszerzés számára, hogy az Egyesült Királyság valamennyi lakosának telefonhívásait, e-mailforgalmát, közösségi profiljait és böngészési szokásait monitorozhassák.

Az Egyesült Királyság már ma is a világ legszigorúbban ellenőrzött országa; a bűnüldöző szervek többek között elektronikus rendszámellenőrző rendszereket és az internetes adatforgalom ellenőrzését lehetővé tévő ISP DPI technológiákat is használhatnak – nem beszélve az egész országot behálózó térfigyelő kamerarendszerekről. Nem véletlen, hogy a kritikusok szerint a törvény elfogadása olyan, a személyiségi jogok szempontjából a „gonosz birodalmának” tartott országok sorába lökné Nagy-Britanniát, mint Kína, Burma vagy Oroszország.

Megfigyelők szerint valószínű, hogy a törvényjavaslatot az Európai Unió illetékes szerve is megvétózza majd. A jogszabály alapvetően ellentmondana az EU készülő adatvédelmi szabályozásának, így az EB különféle biztosítékokhoz, köztük az ellenőrzési lehetőségek korlátozásához kötheti a jóváhagyását…”

Forrás:
Az EB elkaszálhatja a brit „Patrióta Törvényt”, Dávid Imre, Computerworld, 2012. április 5.